Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

O Παναθηναϊκός στην καρδιά, όχι στην τσέπη.....

Επειδή τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια απο κάποιους να φθείρουν το προφίλ και να μειώσουν την προσφορά των Γιαννακοπουλαίων στον Παναθηναϊκό, θα ήθελα να θυμήσω ορισμένα πράγματα. Οι κύριοι που έχουν τις τύχες της ΚΑΕ εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει μια αυτοκρατορία στο μπάσκετ, χωρίς να σκέφτονται τα χρήματα που πρέπει να ξοδέψουν. Χωρίς να λυγίσουν τα πρώτα χρόνια εμπλοκής του Κρόκους με την μπασκετική παράγκα να οργιάζει, με πρωτεργάτη αυτής τον Ιωαννίδη και εκτελεστικά όργανα τους Κουκουλεκίδη, Πιτσίλκα, Κορομηλά και λοιπά φυντάνια. Ήταν οι εποχές που ο Πάσπαλι εκτελούσε 40 βολές σε κάθε παιχνίδι (πριν αποκτήσει το σύνδρομο του Τελ-Αβίβ), ενώ εμείς πληρώναμε εκατοντάδες εκατομμύρια για Γκάλη, Κόμαζετς, Βράνκοβιτς, Οικονόμου, Αλβέρτη, Μηριούνη, Σοκ κτλ. Τα έσοδα δε πενιχρά, θυμίζω οτι παίζαμε στην Γλυφάδα. Και όμως οι άνθρωποι αυτοί χωρίς να βγάζουν ή να προσδοκούν σε μελλοντικά έσοδα, σκορπούσαν ασύστολα για να κάνουν τον Παναθηναϊκό πρώτο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η χούντα του Κρόκους, προμήνυμα αυτής που θα ακολουθούσε στο ποδόσφαιρο, δεν τους απογοήτευσε και δεν τους γονάτισε ποτέ. Αποκορύφωμα της αγάπης για την ομάδα ήταν η μεταγραφή του Ντομινίκ έναντι 6.000.000$ τον χρόνο. Μιλάμε μόνο για έναν παίκτη πριν 10 και πλέον χρόνια, χωρίς να αναφέρω τις απολαβές των υπολοίπων αστεριών της ομάδας (Γιαννάκης, Κόρφας, Στόικο κτλ). Η αγάπη του για την ομάδα είναι αυτή που τον έδεσε με τους οπαδούς, η θέλησή του να προσφέρει χωρίς να περιμένει να λάβει, χωρίς να υπολογίζει τα φράγκα. Θυμίζω επίσης, γιατί αυτό δείχνει οτι ο κόσμος της ομάδας συμπαρίσταται μαζικά σε όποιον δεν κοροϊδεύει και αποδεικνύει οτι έχει το ίδιο μεράκι και αγάπη γι'αυτήν, οτι στην πρώτη προπόνηση του Ντομινίκ μαζεύτηκε 10.000 κόσμος. Η πορεία συνεχίστηκε, η χούντα έπεσε, και φτάσαμε στο σήμερα....στην απόλυτη επικράτηση σε όλα τα επίπεδα. Όποιον θέλουμε παίρνουμε, τους καλύτερους. Όχι χύμα, αλλά με βάση τις εισηγήσεις του κορυφαίου Ευρωπαίου προπονητή Ομπράντοβιτς. Υπάρχει δομή, πλάνο και φιλοσοφία. Ο κόσμος που παρακολουθεί μπάσκετ-σταθερά-έχει μειωθεί αισθητά. Το ίδιο και τα έσοδα, μοναδικά ανταποδωτική πηγή μπορεί να θεωρηθεί μόνο η χορηγία της ΝΟΚΙΑ. Η δραματική μείωση του ενδιαφέροντος αλλά και των εσόδων όμως, δεν έφερε αντίστοιχη μείωση στην διάθεση προσφοράς στον σύλλογο. Πιο απλά η ΚΑΕ-πάντα κατά προσέγγιση-αποζημιώνει τους αθλητές με τα εξής ποσά:
Ντελκ:1.500.000€
Σισκάουσκας:700.000€
Γιαφτόκας:1.200.000€
Αλβέρτης:1.200.000€
Διαμαντίδης:500.000€-αναμένεται τεράστια αναπροσαρμογή
Μπετσίροβιτς: 400.000€
Ντικούδης:900.000€
Μπατίστ:600.000€
Τομάσεβιτς:800.000€
Παπανικολάου: 400.000€
Ομπράντοβιτς: άνω του 1.000.000€
Κάντε την πρόσθεση, υπολογίστε τα ανύπαρκτα έσοδα και μετά συγκρίνετε με την ΠΑΕ....τόσο σε μισθολόγιο αλλά και σε τίτλους.

Σημείωση: Μην συζητήσουμε ΠΟΣΑ βγάζει η ΠΑΕ και αναλογικά τι δίνει, ε.....??????

Δευτέρα, Ιανουαρίου 29, 2007

Λεωφόρος...

Η αλήθεια είναι οτι προβληματίστηκα για το αν πρέπει να γράψω κάτι για την απόφαση της ΠΑΕ περί επιστροφής στην Λεωφόρο. Αλήθεια είναι επίσης οτι δεν ενθουσιάστηκα, για να μην πώ απογοητεύτηκα. Όχι γιατί δεν αγαπώ την Λεωφόρο, ίσα-ίσα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μου χρόνων. Έχω ζήσει μεγάλες στιγμές στο γήπεδο αυτό, πολλές χαρές και συγκινήσεις. Όμως κάθε τέτοιου είδους επιστροφές σε μεγάλες αγάπες, ιδιαίτερα όταν έχει αποφασιστεί η οριστική διακοπή της σχέσης (όσο επίπονο και να ήταν αυτό), δεν βγαίνουν ποτέ σε καλό και συνήθως εκφυλίζουν και απομυθοποιούν το πρωτότυπο. Πόσο μάλλον στην συγκεκριμένη περίπτωση που η εν λόγω απόφαση έχει και άλλες προεκτάσεις. Η επιστροφή στην Λεωφόρο αρχικά σημαίνει την παταγώδη αποτυχία κατασκευής νέου γηπέδου στον Βοτανικό, τουλάχιστον εντός του ανακοινωθέντος χρονοδιαγράμματος. Δείχνει μια λογική ρεβανσισμού απέναντι στην Πολιτεία, με την έννοια "αφού δεν βοηθάτε ουσιαστικά, και εμείς δεν θα συντηρήσουμε περαιτέρω το ΟΑΚΑ ". Θυμίζω οτι η συντήρηση του ΟΑΚΑ είναι κεφαλαιώδες θέμα για το κράτος, ιδιαίτερα μετά τα υπέρογκα έξοδα ανακατασκευής του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κατά συνέπεια, υπάρχει πρόβλημα. Η ΠΑΕ οδηγείται στην ανωτέρω λύση γιατί αφ'ενός δεν βλέπει πρόοδο στο θέμα του Βοτανικού και αφ'ετέρου γιατί θέλει να γιορτάσει τα 100 απο την ίδρυση του συλλόγου στο "σπίτι" της. Ο εορτασμός της επετείου στην ιστορική έδρα μας είναι μεν έντονα φορτισμένος συναισθηματικά, αλλά σημαίνει παράλληλα την έμπρακτη ομολογία αδυναμίας τήρησης των υποσχέσεων τόσο απο την πλευρά του κράτους αλλά και απο πλευράς ΠΑΕ. Που πήγε η ισότιμη και ταυτόχρονη λύση? Που πήγε το "το 2008 σπίτι του"? Που πήγε το πράσινο Ντραγκάο κτλ? Ήδη η απόφαση αντιμετωπίζεται ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση για το θέμα του Βοτανικού. Μα αν τα πράγματα ήταν τόσο ρόδινα, όπως εδώ και καιρό προσπαθούν να μας πείσουν οι πολιτικάντηδες και οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ, για ποιό λόγο να ασκήσουν πίεση? Μήπως ήταν αθώο το γκάλοπ για το ποιός φταίει για το γήπεδο? Μήπως ψάχνουν κάποιον να φορτώσουν την ευθύνη? Και αφού κάποιοι αρέσκονται στην διεξαγωγή δημοσκοπήσεων, δεν κάνουν και μια το ποιόν θα προτιμούσαμε στην ηγεσία της ΠΑΕ? Δεν κάνουν και άλλη μια για το ποιόν θεωρούμε χειρότερο παράγοντα στην ιστορία της ομάδας και για το ποιός φταίει για την κατάντια της?

Παράλληλα τα περιορισμένα έσοδα απο την χρήση της Λεωφόρου των 13.000 θέσεων θα σημάνουν και λιγότερα κονδύλια για την ενίσχυση της ομάδας. Ήδη παρά τα αυξημένα έσοδα των τελευταίων ετών που έχω αναλύσει σε άλλα post, τα ποσά που διατίθενται για την βελτίωση της ομάδας είναι πενιχρά. Εάν τα ποσά αυτά, με το πρόσχημα των μειωμένων εσόδων, μειωθούν περαιτέρω τότε η κατάσταση για την ομάδα θα είναι επιζήμια. Ωραίος ο Νίνης, ωραία τα πιτσιρίκια, μέγιστος ο Μουνιόθ αλλά το χάπι του τριτο-δεύτερου δεν χρυσώνεται με τίποτα.

Η Λεωφόρος είναι η αγάπη μιας ζωής, η ανάμνηση ενός παράφορου και παντοτινού έρωτα. Είναι η γυναίκα που σε σημάδεψε και σκέπτεσαι νοσταλγικά όντας πλέον παντρεμένος. Μια επανασύνδεση όμως είναι ουτοπία. Γιατί η μεγάλη αγαπημένη δεν είναι πλέον 18 χρονών, τα χρονάκια φαίνονται, οι ανάγκες άλλαξαν, το ίδιο και τα σημεία των καιρών. Πόσο μάλλον όταν εσύ επέλεξες να την αφήσεις με την προοπτική μιας νεότερης, ομορφότερης και πιο ταιριαστής γυναίκας. Όταν εσύ ο ίδιος την λοιδώρησες λέγοντας πως είναι λίγη, λέγοντας πως κουράστηκες και θες κάτι καινούργιο. Όταν ήδη την απαρνήθηκες όταν όλο σου το είναι σου ζητούσε να γυρίσεις (οι φίλαθλοι, οι οπαδοί) και εσύ λιποψύχησες υπό την πίεση συγγενών και φίλων (πολιτικοί και λοιπές σκοπιμότητες). Τι ζητάς τώρα?

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να μην παρεξηγηθώ, θα παραπέμψω σε παλιότερο post και θα θυμίσω ότι πιστεύω και ελπίζω στην κατασκευή νέου γηπέδου στην Λεωφόρο. Το κράτος εμφανώς μας εμπαίζει εδώ και δεκαετίες. Μία το Γουδί, μετά το Ελληνικό, έπειτα ο Βοτανικός. Έλεος-ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ. Σε κάποιους άλλους παραχωρήθηκε- και μάλιστα σε ιδιώτη-κρατική περιουσία και έχτισαν σε χρόνο ρεκόρ. Εμείς που ανταλλάσουμε περιουσιακό μας στοιχείο, γιατί δυσκολευόμαστε τόσο??? Αφού λοιπόν το οικόπεδο μας ανήκει, ας χτίσουμε γήπεδο λιγότερο εντυπωσιακό μεν, αλλά καινούργιο και λειτουργικό 30.000 θέσεων στην Λεωφόρο. Από την ρημαγμένη έδρα μας και το αφιλόξενο (και κρατικό) ΟΑΚΑ είναι προτιμότερη λύση. Γίνεται και μάλιστα εύκολα. Η μόνη διαφορά είναι οτι δεν θα μας το χαρίσουν και θα πρέπει να το πληρώσουμε εξ'ολοκλήρου απο την τσέπη μας. Είναι όμως απόλυτα εφικτό. Βέβαια για την γνωστή οικογένεια, ότι κοστίζει είναι ανέφικτο και απορριπτέο.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 26, 2007

Μουνιόθ: Θέλει να μείνει;

Θα επιμείνω στο θέμα Μουνιόθ γιατί πιστεύω ότι είναι ίσως το πιο κρίσιμο για την ομάδα μας: Είδα σήμερα δημοσίευμα αθλητικής εφημερίδας (Goal News) βάσει του οποίου με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Marca, ο Μουνιόθ λέει ότι θέλει να μείνει στον Παναθηναϊκό και ελπίζει να έχει το χρόνο να καταφέρει πράγματα.

Δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι το παραπάνω ρεπορτάζ γιατί δεν το είδα σε κανένα άλλο πρωτοσέλιδο. Περιττό όμως να πω ότι αν ισχύουν τα παραπάνω εγώ προσωπικά θέλω να ακούσω σύντομα την επέκταση του συμβολαίου του Μουνιόθ και δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο αν θα πάρουν κάποιο επιθετικό, τον οποίο άλλωστε δεν έχουμε ανάγκη. Δεν νομίζω ότι θα ξοδέψουν φράγκο έτσι και αλλιώς και τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Δεν έχω πρόβλημα οι μεταγραφές να ενταχθούν στα πλαίσια ενός καλοκαιρινού σχεδιασμού, αλλά θέλω -όπως και εσείς νομίζω- να δω το Μουνιόθ στο τιμόνι. Επίσημα και με τη βούλα, και να αποφασίσει αυτός για το τι θέλει να γίνει στην ομάδα.

Μακάρι να ισχύουν τα παραπάνω και να ακούσουμε ευχάριστες ειδήσεις λίαν συντόμως. Φταίω όμως εγώ που ανησυχώ και δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στο ραλίστα;

Υ.Γ. Update: Βλέπω τώρα ίδιο θέμα και στο sport24 http://www.sport24.gr/html/ent/117/ent.161117.asp οπότε προφανώς η είδηση ισχύει. Τι περιμένεις για να τον κρατήσεις;;;

Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007

Τελικά ποιοί είναι οι στόχοι για φέτος?

α) Πάμε για τίτλο?
β) Πάμε για 2η θέση και Champions League?
γ) Πάμε για UEFA?
δ) Πάμε για νταμπλ?
ε) Πάμε για Κύπελλο?
ζ) Αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού για εκκαθάριση το καλοκαίρι?
η) Προώθηση ταλέντων?
θ) Ότι κάτσει?

Μια επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ θα ήταν χρήσιμη. Ο Ιανουάριος τελειώνει και η ομάδα βρίσκεται 3η και καταιδρωμένη. Παρ'όλα αυτά καμία κίνηση ενίσχυσης της ομάδας δεν έχει πραγματοποιηθεί. Δεν την χρειαζόμαστε, είμαστε Μπάρτσα εν υπνώσει? Δεν υπάρχουν ελεύθεροι παίκτες, δηλαδή φτηνοί? Ο προπονητής απείλησε με αυτοκτονία αν πάρουμε ποδοσφαιριστές? Θα τα σπρώξουμε μαζικά το καλοκαίρι?Αυτούς έχουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε? Ο Νίνης έχει άλλα 2 σούπερ 17 χρονα αδερφάκια, δεξί μπακ και κεντρικό αμυντικό?

Τελικά πάνω σε ποιό πλάνο κινούνται τα σαΐνια της ΠΑΕ? Εν πάσει περιπτώσει, όποιο και να είναι το πλάνο αυτό, δεν θα έπρεπε και εμείς ως φίλαθλοι, άρρωστοι/εξαρτημένοι, πελάτες-βάζετε οτι θέλετε-να ξέρουμε?

Σημείωση1: Διάβασα Derby. Όσο κι αν σε κάποιους δεν αρέσει, συμφώνησα με αρκετά απ'όσα διάβασα. Ναι μου έκανε εντύπωση που ο αρχηγός του ΠΑΟΚ επιχείρησε να σακατέψει τον πρώην συμπαίκτη του Σαλπιγγίδη ενώ λειτούργησε σαν στοργικός πατήρ με τον προκλητικό αληταρά Καστίγιο.
Ναι μου έκανε εντύπωση που δεν έγινε έστω μια ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την διαιτησία.
Ναι μου έκανε εντύπωση το χαλαρό κλίμα και τα φιλάκια μελών της διοίκησης του ΠΑΟΚ με τον Σάββα Θεοδωρίδη.
Ναι μου έκανε εντύπωση που ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ ανακήρυξε καλύτερη ελληνική ομάδα την Γαβριέλα που μόλις τον είχε σφάξει στο γόνατο.
Ναι μου κάνει εντύπωση που 10 χρόνια τώρα περνάνε βόλτα από την Τούμπα.

Σημείωση2: Το σκάρτο εμπόρευμα το σπρώχνεις πρώτο. Επίσης η τύχη σου χτυπάει λίγες φορές την πόρτα. Ε αφού βρέθηκε κι άλλη ομάδα να ζητήσει αυτόν τον άθλιο τον Σέριτς....ΔΩΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΠΡΙΓΚΗΨ...

Τα ζώα στην ΠΑΕ ετοιμάζουν Μπάγεβιτς με βοηθό Γεωργαμλή. Εάν αφήσουν να φύγει ο Μουνιόθ για τον ξεπερασμένο, παρωχημένο, παραγκίτη πρίγκιπα....θα είναι το τέλος. Νέα ταλεντάκια βγάζει ο Μουνιόθ και τα προωθεί άμεσα. Πόσα χρόνια, αν το είδατε και ποτέ που δεν νομίζω, είχατε να δείτε πραγματική προώθηση ταλέντων στην πρώτη ομάδα? Πόσα χρόνια, κατ'επιλογήν και όχι συμπτωματικά, είχατε να δείτε ταλαντούχο 16χρονο στην ενδεκάδα? Ποιός άλλος προπονητής δίνει τόσο βάση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ομάδας? Ποιός ασχολείται με το να αφήσει κληρονομιά πίσω του και όχι πρόσκαιρα αποτελέσματα βασισμένα σε φαλτσοσφυρίγματα? Οι συγκρίσεις είναι ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΕΣ. Ξυπνήστε ζώα και κλείστε με ΟΠΟΙΟ κόστος τον Μουνιόθ.
Παίκτες δεν παίρνεις ραλίστα και όταν το κάνεις γελάνε τα τσιμέντα με την ασχετοσύνη τους. Τίτλους δεν παίρνεις ραλίστα, ο μόνος τίτλος που κερδίζεις κάθε χρόνο είναι του ΠΛΕΟΝ ΑΧΡΗΣΤΟΥ ποδοσφαιρικού παράγοντα.. Πορείες δεν κάνεις ραλίστα, οι πεντάρες έχουν γίνει 2η φύση. Στελέχη δεν έχεις, πιτσαρία είναι η εταιρεία. Δύναμη δεν έχεις ραλίστα, σε παίζουν σαν την Καλαμάτα.

Ε....ΕΝΑΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΒΡΗΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ.....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΣΤΩ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ?????

Δευτέρα, Ιανουαρίου 22, 2007

Να χαίρεται τα συνεταιράκια του...

Αρχικά να δώσω και γω τα συγχαρητήρια για την απόδοση της ομάδας, που για μένα είναι απείρως πιο σημαντική απο το αποτέλεσμα, γιατί η καλή απόδοση θα φέρει αποτελέσματα ενώ ένα καλό αποτέλεσμα δεν εγγυάται μελλοντικές αποδόσεις και περαιτέρω επιτυχίες. Για μία ακόμα φορά δε, θα τονίσω την αναγκαιότητα υπογραφής, έστω πρότασης, νέου συμβολαίου στον Μουνιόθ.

Στο ζουμί τώρα....Τα δυο κάλπικα γκολ για τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, έγιναν λίμπερο Γενναίος για την Γαβριέλλα που έκοβε κάθε επίθεση του ΠΑΟΚ και βέβαια ένα γκολ ισοφάρισης ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ οφσάϊντ. Η παράβαση είναι ακόμα πιο προφανής καθώς έγινε σε στημένη φάση και οι παίκτες δεν ήταν σε κίνηση. Ο Κύπριος όχι μόνο είναι σε προφανή θέση οφσάϊντ αλλά εμποδίζει τον τερματοφύλακα να διώξει σωστά με την γνωστή κατάληξη. Ψιλά γράμματα....Κανένας δεν το είδε και σε ΚΑΝΕΝΑ site δεν αναφέρεται.....Σαν να μην έγινε ποτέ....Το πώς τώρα η ίδια ομάδα απο θύτης γίνεται άμεσα θύμα προς εύνοια του ισόβιου ψευτοπρωταθλητή είναι απορίας άξιο...Και κάτι ακόμα....Που πήγε το πάθος του Ζαγοράκη? Πρίν 3 μέρες έβγαλε τραυματία του Σάλπι ενώ χθες απλά κοιτούσε τον υπέργηρο Βραζιλιάνο. Σύμπτωση και αυτό....

Μπράβο στον ραλίστα για την συμφωνία και σύμπλευσή του με αυτούς που τον κλέβουν χρόνια τώρα....Στα δύσκολα αναβιώνουν για 10η χρονιά οι γνωστές πρακτικές αλλά εκείνος στον κόσμο του...Τι έγινε η ισονομία και οι εξαγγελίες? Ορισμό εργαλείων είχαμε πάλι με τα γνωστά αποτελέσματα...Η πλάκα είναι ότι το διαιτητικό τρίο δεν ήταν παρθένο αφού έχει πρωταγωνιστήσει σε άπειρες, και πολύ πρόσφατες, σφαγές υπέρ της ομάδας του Κρόκους...Αλλά χαλάλι, οι συνεταίροι στα δύσκολα φαίνονται....

Η παράγκα έχει γίνει έπαυλη και μάλιστα με την συναίνεση του θύματος...Μπράβο ραλίστα έχεις αλάνθαστο ένστικτο...Και εις άλλα με υγεία....

P.S Στα πλαίσια της τακτικής των τελευταίων ετών, αν δεν τους κάνει ο Sir Takis, άσε ελεύθερο τον Ισπανό να τους κάνεις δώρο και προπονητή-απο παίκτες έδωσες αρκετούς....

Σάββατο, Ιανουαρίου 20, 2007

Mπράβο

Το «μπράβο» είναι το πρωτεύον και το κυρίαρχο, και το «κρίμα» για την χαμένη ευκαιρία είναι δευτερεύον.
Επιτέλους η ομάδα παίζει ποδόσφαιρο. Επιτέλους οι παίκτες πέφτουν πρώτοι στην μπάλα και κερδίζουν τις περισσότερες ατομικές μονομαχίες, επιτέλους όλη η ομάδα έχει κίνηση, κυκλοφορία της μπάλας, συνδυασμούς, πρόγραμμα, πνεύμα, υγεία.
Αν σταθεροποιήσουμε ένα τέτοιο αγωνιστικό προφίλ, αν πάψουν τα κραυγαλέα σκαμπανεβάσματα (τα μικρά είναι αναπόφευκτα), τότε στη χειρότερη θα ξέρουμε ότι από τον Παναθηναϊκό θα περιμένουμε να δούμε ποδόσφαιρο και στην καλύτερη θα έρθουν αργά ή γρήγορα και οι επιτυχίες.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 18, 2007

Προφανώς είμαστε πλήρεις...

Για να μην γίνεται καμία μεταγραφική κίνηση, μάλλον είμαστε κομπλέ και δεν το ξέρουμε. Ίσως να σφύζουμε απο ποιότητα και να μην το έχουμε αντιληφθεί...Και καλά για επιθετικό, ούτως ή αλλιώς δεν χρεαζόμασταν, αφού ήδη υπάρχει πρόβλημα με το πώς θα χωρέσει ο Μάντζιος που για μένα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.
Άντε και για τα χαφ να την βγάλουμε μέχρι το καλοκαίρι με τα παλτά και ημί-παλτα που έχουμε.
Αλλά για την άμυνα μήπως-λέω μήπως-θα έπρεπε ήδη να έχουμε μεριμνήσει? Δεν είναι προφανές πόσο πιο αξιόπιστη θα ήταν η ομάδα εάν υπήρχε ένας πραγματικός κεντρικός αμυντικός και ένα δεξί μπακ, το οποίο δεν θα έστελνε άουτ ή στον αντίπαλο τερματοφύλακα κάθε σέντρα, και κάθε μπαλιά του δεν πήγαινε απ'ευθείας πλάγιο άουτ? Μήπως έτσι θα είχαμε περισσότερη σιγουριά πίσω και καλύτερη/ισορροπημένη ανάπτυξη μπροστά? Και μέσα σ'όλα μήπως να ξέραμε-λέω ρε παιδί μου-ποιόν θα έχουμε προπονητή του χρόνου? Είναι υπηρεσιακός ο Μουνιόθ? Μας κάνει? Δεν μας κάνει? Τι στο διάολο προγραμματισμός είναι αυτός, εμένα πραγματικά με αφήνει άφωνο....
Κλείνοντας, εκτός του Μάντζιου που είμαι φαν, θέλω να δηλώσω την ικανοποίηση μου για πρώτη φορά στον Μπόβιο (ουσιαστικό, ώριμο παιχνίδι-άνοιγε την μπάλα και μοίραζε στρωτά) και βέβαια στον απίστευτο πιτσιρικά που με το πάθος και τον ενθουσιαμό του αλλάζει όλο το κλίμα της ομάδας. Η ομάδα που είδα στο 2ο ημίχρονο-με εξαίρεση την άμυνα και τον μονίμως υστερήσαντα Βύντρα- ήταν Παναθηναϊκός. Πίεζε, έκλεισε τον ΠΑΟΚ, είχε κατοχή μπάλας και ευκαιρίες-σχεδόν μονότερμα. Μήπως λοιπόν με 1-2 κινήσεις σε θέσεις που παίζουν μονίμως κάτω του μετρίου παίκτες, θα είχαμε πολλά περιθώρια βελτίωσης?
Και κάτι ακόμα το οποίο ήθελα καιρό να πώ. Αν μείνει ο Μουνιόθ θα δούμε απίστευτο Παναθηναϊκό του χρόνου. Θυμηθείτε τα πρώτα 2 ματς-που ακόμα δεν ήξερε τι αγύμναστα σαπάκια έχει. Πίεση σε όλο το γήπεδο, εναλλαγές θέσεων κτλ. Βέβαια όταν είδε ότι μετά σερνόντουσαν αναγκάστηκε να αλλάξει δόγμα γιατί απλά οι παίκτες δεν μπορούσαν/αδυνατούσαν πραγματικά να εφαρμόσουν το πρότυπο παιχνιδιού που ήθελε. Με προετοιμασία δικιά του και 3-4 κινήσεις θα δείτε άλλη ομάδα του χρόνου. Το λέω απο τώρα, για να μην θεωρηθώ μετά Χριστόν προφήτης σε μερικούς μήνες. Αρκεί να γίνουν αυτές οι κινήσεις και να μην ψάχνουμε πάλι για προπονητή....

Δευτέρα, Ιανουαρίου 15, 2007

Υπομονή

Η ομάδα έπαιξε συμπαθητικά και έβαλε 4 γκολ. Συνεπώς το μπλογκ μας δεν έχει να πει τίποτα. Θα είμαστε και πάλι κοντά σας, φίλοι αναγνώστες, μετά το επόμενο στραβοπάτημα, σε Τούμπα ή Ξάνθη.
Ο καιρός γαρ εγγύς.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 12, 2007

Πάλι ξοδεύτηκε, έρχεται ο Βούλγαρος Μεσσίας...

Δημοσίευμα της βουλγάρικης εφημερίδας «Topsport» αναφέρει πως ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον 21χρονο μεσοεπιθετικό της Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, Χρίστο Ζλατίνσκι, αντί του ποσού των 400.000 δολαρίων.» Είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Βουλγαρίας και για τη μεταγραφή μεσολάβησαν ο Μπόνεφ και ο Κόλεφ. Το ερχόμενο Σάββατο ο πρόεδρος της Λοκομοτίβ θα πάει στην Αθήνα, για να πέσουν οι υπογραφές», γράφεται.
από www.sport-fm.gr

Full name Hristo Evtimov Zlatinski
Date of birth 22 January 1985
Place of birth Gotse Delchev, Bulgaria
Height 1.77m
Position Midfielder

Hristo Zlatinski (Bulgarian: Христо Златински) (born January 22, 1985,in Gotse Delchev) is a Bulgarian football player. He is a reliable midfielder who currently plays for Lokomotiv Plovdiv.He play in Bulgaria under-21 team.Zlatinski started your career in PFC Pirin Blagoevgrad.

Youth clubs
997-2003 PFC Pirin

Professional clubs*
Years Club Apps (goals)
2003-2005
2005- PFC Pirin
PFC Lokomotiv Plovdiv 40 (5)
32 (2)

National team**
2006- Bulgaria U 21

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ......

Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2007

Αποκρουστικός!

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αδέρφια, εγώ όμως τέτοια κατάντια του Παναθηναϊκού δεν μπορώ να τη χωνέψω. Μοιάζει να μην είναι δυνατό να βγουν από τη χειμερία νάρκη. Δεν ζητάμε να παίξουν καμιά μπάλα, αλλά όχι να μοιάζει ΚΑΙ η Καλαμαριά με τη Μπαρτσελόνα, όχι και να κερδίζουμε άδικα μια ομάδα σαν τον Απόλλωνα. Δεν μπορούν τα παλικάρια, πώς να το κάνουμε. Δύο πάσες σερί δεν μπορούν να βγουν, άμυνα και κέντρο για τα μπάζα, ενώ η επίθεση είναι εντελώς αποκομμένη. Και δεν φτάνει αυτό! Συνεχίζονται καθημερινά τα μεταγραφικά σενάρια για επιθετικό! Συγγνώμη αλλά προσωπικά δεν θα πάρω. Δεν με αφορά το ζήτημα του 31χρονου (άγνωστου σε μένα) Σάλβα Μπαγέστα. Εγώ αναγκάζομαι να δω, αψηφώντας τη σήψη και τη δυσωδία, μια ομάδα χωρίς άμυνα, που πελαγοδρομεί και πουλάει τη μπάλα μέσα στην περιοχή, χωρίς κέντρο, χωρίς τίποτα, η οποία ψάχνει να πάρει επιθετικό για να λύσει το πρόβλημά της. Και όλα αυτά τη στιγμή που διαθέτει τον ακριβότερο Έλληνα επιθετικό και πρώτο σκόρερ πέρσι του πρωταθλήματος και είχε την πολυτέλεια να διώξει κακήν κακώς τον δεύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος, τον Γκέκα, προφανώς επειδή το οξυζενέ στην χαίτη δεν ήταν πολύ γκλάμορους για τα σαλόνια της Παιανίας. Έλεος!

Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2007

Αποτέλεσμα συγκυρίας ή σχεδιασμού?

Για να μην γίνονται παρανοήσεις, η βασική μου ένσταση στα όποια καλά αποδίδουν κάποιοι στον ραλίστα (ΑΠΟΡΩ βέβαια με την ευρηματικότητά τους) είναι ότι αποτελούν συγκυριακά οφέλη και τίποτα παραπάνω. Δεν είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης φιλοσοφίας, δομής, οργάνωσης και χειρισμών. Βασική αρχή για να πετύχεις, είναι αφ'ενός να ξέρεις τι θέλεις να πετύχεις (έναν στόχο/όραμα) και επιπλέον να έχεις μια βασική(τουλάχιστον) ιδέα για το πώς θα το πετύχεις (πρόγραμμα/στρατηγική/πλάνο). Και για να μην λέω λόγια του αέρα, σε μια ποδοσφαιρική ομάδα στόχοι είναι οι τίτλοι και το κέρδος. Και όταν λέω κέρδος δεν εννοώ μόνο τα ευκαιριακά έσοδα, αλλά νέες πηγές εσόδων από πώληση γηγενών ποδοσφαιρστών, εμπορικές συμφωνίες (χορηγοί,διαφημίσεις, μπόνους, τηλεοπτικά ), μάρκετινγκ κτλ και βέβαια όσο πιο πετυχημένη και ισχυρή είναι μια ομάδα τόσο καλύτερες συμφωνίες επιτυγχάνει, αυξάνοντας παράλληλα και την μεταπωλητική της αξία. Για παράδειγμα η Γαβριέλα επί εποχής Σαλιαρέλη κόστιζε μια φρατζόλα ψωμί-και αν!!!-και τώρα με τα πρωταθλήματα(έστω και όπως τα πήραν), το νέο γήπεδο, το προπονητήριο, την δυναμική και τον ικανοποιημένο κόσμο κοστίζει ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣ. Δεν κάνω σύγκριση οργάνωσης, αλλοίμονο, απλά φέρνω παράδειγμα για το πώς αυξήθηκαν η εμπορική αξία και τα έσοδα του γείτονα. Εμείς βέβαια δεν περιμένουμε να πετύχουμε κάτι αντίστοιχο με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι γαύροι γιατί αφένός δεν τα διαθέτουμε (παράγκες, προστασία και στήριξη κράτους, κατευθυνόμενα μέσα κτλ) και αφ'ετέρου σαν φίλαθλοι δεν τα θέλουμε κιόλας. Άρα πρέπει να βρούμε έναν άλλο πιο τεχνοκρατικό τρόπο. Με αυτά στο μυαλό λέω τα εξής απλά:

1. Στελεχώνεις την ΠΑΕ με πραγματικά ικανούς ανθρώπους σε κάθε τομέα. Οι άνθρωποι αυτοί θα μεταφράζουν σε επικερδείς συμφωνίες τις επιτυχίες της ομάδας(και μεμονωμένα των παικτών). Σε κάθε πόστο θα πρέπει να υπάρχει ένας ειδικός-στην Αγγλία έχουν ειδικό μέχρι και για τον χλοοτάπητα, εδώ -εάν υπάρχει- είναι κάποιος συμπαθής συνταξιούχος παππούλης. Βέβαια αυτό κοστίζει γιατί οι ικανοί ενίοτε είναι και πετυχημένοι, άρα ακριβοπληρωμένοι, άρα δεν θα έρθουν για 1000€ ή κάτι τέτοιο. Ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων που δεν έχουν προσφέρει -και ούτε πρόκειται-ή κολλητών, συμφοιτητών κτλ, δεν έχει κανένα νόημα. Καλύτερα άνοιξε μπακάλικο.

2. Προσλαμβάνεις προπονητή. Προπονητή τύπου Μουνιόθ, κάποιον που πιστεύεις πραγματικά, και θα δουλέψει σε βάθος χρόνου για να έχεις αποτελέσματα. Η επιλογή του προπονητή δεν είναι λαχείο κύριοι. Λαχείο είναι όταν σε παντελώς άγνωστους και τυχάρπαστους τύπους στυλ Μπάκε, ευελπιστείς να βρείς τον Μουρίνιο. Ο προπονητής πρέπει να έχει δεδομένα στοιχεία που υποτίθεται ότι ψάχνεις, δηλ. ηλικία, καταγωγή-καταβολές, προϋπηρεσία, παραχθέν έργο, φιλοδοξίες και προοπτικές. Η απόδειξη μια φιλοσοφίας δεν έχει να κάνει με το να πετύχεις στην επιλογή, και το λάθος μέσα είναι, αλλά στον αν οι προπονητές που επιλέγεις κατά καιρούς έχουν κάποια κοινά σημεία αναφοράς. Ένας 60άρης Σκανδιναβός, αποτυχημένος στην Αυστρία και με προϋπηρεσία σε πρωταθλήματα ψαράδων, ένας Ισραηλινός 50 άρης με θητεία στην Μοσάντ και ένας 40άρης Τανύπαρκτος Τσέχος που παραλίγο να υποβιβνάσει τον ΟΦΗ δεν μπορώ να καταλάβω τι λογικής και σχεδιασμού αποτέλεσμα είναι. Αυτό σημαίνει ότι και τον Μουνιόθ από τύχη τον βρήκες, δεν πήγαινες σε παραμφερείς επιλογές, ότι καθόταν έπαιρνες.

3. Φτιάχνεις πραγματικό τμήμα σκάουτινγκ. Μιλάμε για ένα εκτεταμένο τιμ ανθρώπων-ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-που σε καθημερινή βάση εξετάζει εξονυχιστικά και την πιό απρόσιτη πλευρά του πλανήτη για νέα ταλέντα. Ρονάλντο δεν μπορείς να πάρεις, κατανοητό. Ακατέργαστα διαμάντια όμως τύπου Ρονάλντο μπορείς κάλλιστα. Εάν βέβαια ψάξεις έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ταλέντα 22 ετών και 25 δεν υπάρχουν. Είναι έτοιμοι ποδοσφαιριστές και αν είναι καλοί δεν θα παίζουν με τον Ιωνικό αλλά την Μπαρτσελόνα. Εννοείτε ότι το τμήμα αυτό είναι σε μόνιμη επαφή με τον προπονητή.

3. Τμήματα υποδομής και ομάδα. Ναι από αυτά έχουμε αλλά δεν θεωρώ ότι 10 ταλέντα σε 20 χρόνια είναι θέμα συζήτησης. Ο προπονητής έχοντας εικόνα επιλέγει τους άξιους και τους προωθεί. Τους δουλεύει και τους δίνει ευκαιρίες. Οι μικροί αυτοί πρέπει να έχουν πρότυπα, και τα πρότυπα αυτά δεν είναι ο περιπατητής Μπίσκαν, ο Μόρις που κάνει κωλοδάχτυλα, ο άμπαλος Σεριτς και λοιποί αστείοι που έχεις μαζέψει. Εδώ μπαίνουν οι 3 ποιοτικές μεταγραφές. Οι παίκτες μαγνήτες, προσωπικότητες που θα δόσουν στην ομάδα αλλά και στους μικρούς. Αυτό όλο του γκρούπ δουλέυει απερίσπαστο και απλά κάνεις διορθωτικές κινήσεις. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι μικροί δεν είναι χύμα στο κύμα, έχουν προπονητές, εργοφυσιολόγους, ψυχολόγους κτλ. Είσαι δίπλα, φροντίζεις τα πάντα.

Επίσης τονίζω ότι ήμουν περιεκτικός για να μην κουράσω, είπα μόνο τα κεντρικά σημεία.

ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ, ΤΟΤΕ ΠΑΙΡΝΩ ΠΙΣΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑΤΟΥΑΖ ΤΟΝ ΡΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 08, 2007

Ελ Νίνιο'...

Πράγματι, αγαπητοί φίλοι, ας μη βιαζόμαστε να αποθεώσουμε το 'σούπερ μικρό' που είδαμε χθες στο ΟΑΚΑ, το 16χρονο που σε άλλους θύμισε Σαραβάκο και σε άλλους... Μέσι. Δεν μπορούμε όμως παρά να χαιρετίσουμε την κίνηση Μουνιόθ, γιατί μας δίνει ελπίδες σε μια κακή αγωνιστική σεζόν, δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει, αν μη τι άλλο, μέλλον. Αρκεί να προσέξουν οι ιθύνοντες και να στηρίξουν τα ταλέντα που παίζουν ήδη αλλά και αυτά που έρχονται. Αν χάσαμε τη χρονιά, τουλάχιστο ας χαρούμε την έλευση ενός ταλέντου (ή και περισσότερων). Παρά να βλέπω τους ακριβοπληρωμένους Μπίσκαν και Σέριτς να βολοδέρνουν (και χθες), προτιμώ να έχω μέσα Έλληνες πιτσιρικάδες που το παλεύουν, με ταλέντο, σπιρτάδα και ποδοσφαιρικό θράσος. Απομένει να θέσει η διοίκηση τις σωστές βάσεις ώστε τέτοια ταλέντα να μη μένουν στάσιμα (όπως φοβάμαι έγινε ως τώρα με Λεοντίου, Δάρλα) και να μην καβαλάνε το καλάμι. Επίσης, το σημαντικότερο είναι να ανανεωθεί το συμβόλαιο του Μουνιόθ από τώρα και να μην περιμένουν να "αξιολογήσουν" το έργο του τον Μάιο, όταν ίσως είναι πολύ αργά. Σε αυτό από ότι έχω καταλάβει συμφωνείτε όλοι. Λάθος το 7μηνο συμβόλαιο, καιρός να το καταλάβουν και να το διορθώσουν. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

Παρασκευή, Ιανουαρίου 05, 2007

Η διοίκηση δουλεύει...οταν συμφέρει!

Πολλοί από εσάς παραπονιέστε πως προσπαθούν να μας κλείσουν το στόμα με κάποιες μεταγραφές χωρίς όμως καμμία διαρθρωτική αλλαγή στην διοίκηση. Μια διοίκηση η οποία είναι απόλυτα υπεύθυνη για την τωρινή κατάσταση της ομάδας. Θα διαφωνήσω όμως καθότι εκεί που τους συμφέρει φαίνεται να κάνουν αλλαγές!

Πρέπει να έχει γίνει κάποια εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος εξυπηρέτησης πελατών (CRM). Από τις 4.5 ώρες που περιμέναμε όρθιοι για μια ανανέωση διαρκείας πριν απο 2 χρόνια φέτος έγινε τηλεφωνικός και με χρήση courrier δεν χρειάστηκε να πάω πουθενά. Υπάρχει δε φακέλωμα που αξιοποιείται καθότι έλαβα και χριστουγεννιάτικη κάρτα απο την ΠΑΕ με πατέντα για να δημιουργήσω τριφύλια απο χιονοσπρέι στα τζάμια του σπιτιού μου!
Στη συνέχεια προχώρησαν σε δημιουργία δικτυακού ιστοχώρου για πώληση προιόντων με το λογότυπο της ομάδας (www.greenteam.gr), επέκτειναν των αριθμό ειδών σημαντικά (περιλαμβάνει απο αντρικά και γυναικεία ρούχα μέχρι πιπίλες και κορμάκια για μωρά) και καθότι φακελωμένος μου έστειλαν μια εκπτωτική κάρτα και έναν κατάλογο στο σπίτι!

Δεν λέω, όλα αυτά είναι σιγουρα κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση όσων αφορά την αξιοποίηση των επιχειρησιακών πόρων της εταιρίας (εμάς δηλαδή, των πελατών) και καθότι έχω σαν πελάτες 2 ομάδες της premier league χαίρομαι να βλέπω την ομάδα να κάνει οργανωμένες κινήσεις.

Στα μάτια μου όμως (και πιστεύω και πολλών απο εσάς), θέλω να δώ κάποιος να συνειδητοποιεί ΑΜΕΣΑ πως απαιτείται ΚΑΘΑΡΣΗ στη διοίκηση και αναδιοργάνωση έτσι ώστε να πληρώσουν τις λάθος επιλογές/κινήσεις οι υπεύθυνοι και όχι εμείς (οι πελάτες) βλέπωντας την ιστορική ομάδα μας να απαξιώνεται όλο και περισσότερο. Σε τελική φάση, αν συνεχίσουν να πηγαίνουν 5-6 χιλιάδες άτομα σε κάθε αγώνα μέχρι το τέλος της σαιζόν να δω τι χορηγίες θα κλείσουν του χρόνου και αν θα κάτσει κανείς να υπολογίσει το μέγεθος των χαμένων κερδών!

Τετάρτη, Ιανουαρίου 03, 2007

Αντριάνο

Καλή χρονιά σε όλους! Και καλά μυαλά στους διοικούντες την ΠΑΕ. Μακάρι να δούμε κάτι πολύ καλύτερο φέτος και να πάρει επιτέλους η ομάδα μπροστά...

Διαβάσαμε υποθέτω όλοι τελευταία στις εφημερίδες για το νέο "killer", "φονιά" κλπ κλπ Αντριάνο που ετοιμαζόμαστε να αποκτήσουμε (δανεικό) από την Πόρτο. Επιτρέψτε μου να διατυπώσω κάποιες απορίες σχετικά με τον επικείμενο δανεισμό:

α)Γιατί ένας παίκτης τόσο καλός και τόσο, μα τόσο, φονιάς έχει παραγκωνιστεί από την ομάδα του;

β)Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού βρίσκεται στην επίθεση; Και ο Σάλπι; Και ο ΠΑΠ, που τόσο αγωνιστήκαμε να κρατήσουμε; Και ο Γκέκας γιατί εξεδιώχθη με ανάρμοστο τρόπο το καλοκαίρι; Μήπως αυτό αποδεικνύει περίτρανα τις άθλιες επιλογές και την ασχετοσύνη της διοίκησής μας; Και δεν αναφέρομαι στους Σαλπι - Παπ, τους σέβομαι απεριόριστα. Απλά δεν νομίζω ότι προτεραιότητα σε μια ομάδα χωρίς άμυνα και με προβληματικό κέντρο, με αργή ανάπτυξη, είναι η απόκτηση ενός ακόμα επιθετικού (αμφιβόλου, θα μου επιτρέψετε, αποτελεσματικότητας).

γ) Αν υποθέσουμε ότι πράγματι, όπως λέγανε, χρειαζόμαστε ένα βαρύ φορ, με όγκο, που θα παίρνει κεφαλιές, θα ανοίγει διαδρόμους και θα 'σπάει' τη μπάλα, είναι ο Αντριάνο, ύψους 1.80 και βάρους 72 κιλών, αυτός που χρειαζόμαστε;

δ) Βλέπε και β. Τόσα προβλήματα έχει ομάδα, στο κέντρο της άμυνας, στα άκρα της άμυνας, στην ανάπτυξη, στα εξτρέμ, από εκεί μας μάρανε να ξεκινήσουμε; Μα αν δεν αναπτύσσεται σωστά και γρήγορα η ομάδα, αν δεν βγαίνουν μπαλιές μπροστά, πώς να μας σώσει ο Αντριάνο και ο κάθε Αντριάνο, τη στιγμή που και ο Σάλπι μια χαρά "φονιάς" είναι, αρκεί να αξιοποιηθεί.

Αυτά ήθελα να θέσω, αυτές είναι οι απορίες μου με την έναρξη της νέας χρονιάς. Ελπίζω να είμαι απλά γκρινιάρης και ο Αντριάνο να φέρει -εκτός από γκολ- φώτιση στο Βύντρα, το Σέριτς και στις λοιπές μετριότητες ώστε να πάρουμε τα πάνω μας...


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!