Παρασκευή, Δεκεμβρίου 01, 2006

Τα Μαύρα Πρόβατα

Kάθε ομάδα έχει το μαύρο πρόβατό της. Πρέπει μάλλον να εξυπηρετεί ψυχικές ανάγκες των οπαδών να έχουν ένα παίχτη με τον οποίο να δυσανασχετούν παγίως. Φαντάζομαι ότι θα συνέβαινε και με την Εθνική Βραζιλίας του 1970 ή τον Άγιαξ της δεκαετίας του 70. Στον Παναθηναϊκό του σήμερα είναι ο Βύντρα και ο Μπίσκαν. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Βύντρα θέλει αλλά δεν μπορεί ενώ ο Μπίσκαν μπορεί αλλά δεν θέλει.
Χθες ο Μπίσκαν ήταν άψογος ως σέντερ μπακ, αλλά ήταν μια αλά Ζάετς κούρσα 60 μέτρων με την μπάλλα στα πόδια, μια κούρσα ολόιδια με μια που έκανε πέρσι στο Καραϊσκάκη μετά το 3-2, που πιστοποιεί ότι το παλικάρι αν γούσταρε μία θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.
Ο Βύντρα πάλι ναι, τα δίνει όλα, ναι, έχει να αντιμετωπίσει μονίμως τις μουρμούρες της εξέδρας, αλλά ως εκεί.
Ο αριθμός των γκαφών που έχει κάνει πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ. Είτε τόση μπάλλα ξέρει είτε δεν αντέχει ψυχολογικά την πίεση της εξέδρας, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό: αν δεν αλλάξει ριζικά εικόνα είναι αμφίβολη η χρησιμότητά του για την ομάδα.
Και σε κάθε περίπτωση, πάει πολύ Λουκά να δυσφορείς που γίνεσαι αλλαγή.
Γενικά είμαι κατά της ανθρωποφαγίας και όντως ο κόσμος του Παναθηναϊκού ειδικεύεται στο σπορ, με αποτέλεσμα να κάνει κακό και στους παίκτες και στην ομάδα.
Αλλά από την άλλη έχουν και οι παίκτες τις ευθύνες τους.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Γεροπαλίκαρε, να το ξεκινήσω λίγο αλλιώς. Θυμάσαι που προ Μουνιόθ μουρμούριζε ο κόσμος μας για ΟΛΗ την άμυνα; Θυμάσαι που τα ψιλοχώνανε και για τον ΓΚΟΥΜΑ και ΜΟΡΡΙΣ (στη σαλάτα έπεφτε κι ότι νηστεύει); Κι έλεγα εγώ ο .. σοφός ότι δεν φταίει η άμυνα, αλλά όλη η αμυντική λειτουργία της ομάδας κι ειδικά του κέντρου; Έρχεται λοιπόν ο Ισπανός Μαέστρος, δουλεύει την αμυντική λειτουργία της ομάδας απ' την κορφή ώς τα νύχια, τα χώνει στους χαφ ότι δεν τρέχουνε όσο πρέπει, μικραίνει τις αποστάσεις στις γραμμές και ... ω του θαύματος, η άμυνά μας ξαναγίνεται η γνωστή άτρωτη! ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.

Πάμε τώρα στα πρόσωπα. Ο ΜΠΙΣΚΑΝ είναι παιχταράς! Όταν το έλεγα, και θύμιζα μάλιστα τις τραβέρσες του, ήμουνα ψιλοεξαίρεση. [Όχι, δεν μ' έπιασε τίποτε καλαμοκαβάλημα.] Ότι δεν θέλει, αυτό δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Γιατί ο παίχτης έχει ταλαιπωρηθεί να τον αλλάζουν διαρκώς θέσεις από πέρσι, μεταξύ κέντρου (κυρίως) και άμυνας ... τη στιγμή που ο ίδιος έλεγε διαρκώς ότι παίζει άμυνα. Άμα του σταθεροποιήσουν-ξεκαθαρίσουν τη θέση και το ρόλο του, πιστεύω ότι θα ... θέλει και θα παραθέλει. Γιατί είναι και ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ παίχτης, με εξαιρετική αντίληψη των φάσεων.

Ο ΒΥΝΤΡΑ πάλι, μέσα στο όλο κλίμα αμφισβήτησης ΟΛΗΣ της άμυνάς μας, ήταν ακριβώς το μαύρο πρόβατο που λες (τα σκάγια πήρανε και τον ΣΕΡΙΤΣ, αλλά κάπως ... ελαφρότερα). Λοιπόν, νομίζω ότι εκείνο που το παλικάρι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ είναι το άνοιγμα του παιχνιδιού μπροστά, ΟΧΙ τα καθαρώς αμυντικά του προσόντα. Οι πάσες του προς τα μπρος είναι χάλια, παρ' ότι είναι ξύπνιος και καταλαβαίνει πότε να τις κάνει και προς τα που ... το χαλάει όμως στην εκτέλεση. Εκεί θέλει πολλή δουλειά. Κατά κάποιον τρόπο είναι το ... αντίθετο του ΝΙΛΣΟΝ, που είναι πολύ καλός στο άνοιγμα προς τα μπρος αλλά όχι τόσο καλός αμυντικά.

Αλλά γκάφες κάνει κι ο ΜΟΡΡΙΣ, παναθεμά τονε, κι όταν δεν ... νηστεύει. Είδες χτες που σε μια φάση έπιασε ντριμπλίτσες στην περιοχή, 2 μέτρα από τον ΕΜΠΕΝΤΕ και περικυκλωμένος από Ρουμάνους;

Συμπέρασμα: θέλουν όλοι τους δουλειά, ξεκαθάρισμα ρόλων κι ο Μουνιόθ πιστεύω ότι θα τα καταφερει.

Old Boy είπε...

Δίκιο έχεις Τζόνυ, αλλά ειδικά ο Βύντρα έχει προσωπικό και πολυπληθέστατο φαν κλαμπ. Απ' την ανάποδη όμως. Σε αντίθεση με τον Μπίσκαν, γενικά τον συμπαθώ τον Βύντρα, ίσως και ακριβώς επειδή του την λένε όλοι. Αλλά, βρε Τζόνυ, και αμυντικά που λες κάνει πολλές - πάρα πολλές παπαριές. Πολλές - πάρα πολλές κάνει κι ο Μόρις. Αλλά ο Νασίφ έχει και μεγάλη κλάση, δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος νομίζω.
Για το άλλαγμα των ρόλων του Μπίσκαν δεν το δέχομαι. Πέρσι έπαιξε όλον τον β' γύρο αμυντικό χαφ. Τον είδες φέτος πώς ξεκίνησε στην ίδια θέση.
Για την αμυντική λειτουργία της ομάδας συμφωνώ. Ο Μουνιόθ την έχει μεταμορφώσει. Περιμένω όμως πολύ περισσότερα πράγματα στην επιθετική της λειτουργία. Δεν βλέπω ακόμη αυτοματισμούς, συγκεκριμένο πλάνο, υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους παίχτες.
Ελπίζω στην επιστροφή του Έκι και στη δουλειά του Μουνιόθ, πάντως αν η βάση των επιτυχιών είναι η άμυνα, μπορούμε να αισιοδοξούμε, ως προς τα αποτελέσματα τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Ο Βύντρα, είναι πραγματικά "περίπτωση". Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του άπτεται καθαρά του χαρακτήρα και της ψυχολογίας του - γι αυτό ίσως να μην μπορεί να λυθεί, τουλάχιστον στο πλαίσιο του Παναθηναϊκού.

Και εξηγούμαι. Τεχνικά, μπορεί να μην βγάζει μάτια, αλλά είναι επαρκής για τη θέση του. Έχουμε δει κατ' αρχήν ότι μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά στον ανασταλτικό τομέα (θυμηθείτε την άψογη αντιμετώπιση του Ροναλντίνιο). Ξέρουμε ότι είναι πολύ καλός σουτέρ. Τον έχουμε δει να παίζει πολύ καλά ένας προς έναν όταν επιτίθεται και όταν κάνει "overlaping" με τον δεξί χαφ/εξτρέμ.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει καμία συνέπεια σε αυτά τα πράγματα. Μπορεί ξαφνικά να κάνει τη μεγαλύτερη γκάφα, το πιο γελοίο κοντρόλ, να σεντράρει στην Κηφισίας και να σουτάρει στα μάτριξ του ΟΑΚΑ. Είναι "λίγος" ψυχολογικά.

Συμφωνώ ότι οι Παναθηναϊκοί είμαστε ανθρωποφάγοι, αλλά στην περίπτωσή του δεν μπορώ να αδικήσω κανέναν. Σε κάθε παιχνίδι, ο κόσμος ξεικινά με ειλικρινή διάθεση να τον βοηθήσει. Εκείνος όμως, δεν "βοηθάει" καθόλου με την αστάθεια και τα μοιραία του λάθη.

Όσο για τους προπονητές, κανένας παίκτης δεν είχε τέτοια στήριξη. Τον πιστεύουν και του το δείχνουν. Αναντικατάστατος είναι. Άπειρες ευκαιρίες πήρε. Φτάνει όμως. Πάμε παρακάτω. Πιθανόν, αν πάει σε άλλη ομάδα να δούμε διαφορετικό πρόσωπο. Σε μας, όμως, το μέλλον του είναι δικαίως χλωμό, εκτός αν ο Ισπανός γκουρού κάνει θαύμα.

Θα ομολογήσω και γω ότι δεν θέλω να φύγει ο Μπίσκαν. Ας προσπαθήσουμε να βρούμε το καλό του πρόσωπο, τουλάχιστον μέχρι να λήξει το συμβόλαιό του - τόσα και τόσα τσάμπα λεφτά έχουν πεταχτεί, δεν χάλασε ο κόσμος για ένα εξάμηνο ακόμα...

Δεν μπόρεί ρε γαμώτο, υπάρχει κάποιο "κουμπί" στην περίπτωσή του. Αν βρεθεί, το όφελος θα είναι μεγάλο. Και εδώ, ποντάρω "ισπανικά"...

Κατά τ΄ άλλα, όσα λέτε για τη συνολική αμυντική λειτουργία που βελτίωσε ο Μουνιόθ, με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

squarelogic είπε...

Διαβασα προσεκτικα 'οσα γραψατε σοφοι μου φιλοι και γενικα συμφωνω,με καποιες διαφοροποιησεις:
ΒΥΝΤΡΑ.και μενα μου ειναι συμπαθης για το φιλοτιμο και την προσπαθειά του,αλλα δεν φτανει...χρειαζεται να δουλεψει πολυ πανω στις αδυναμιες του,και μεχρι να βελτιωθει θεαματικα, η θεση του ειναι να ερχεται απ τον παγκο ως μπακ απ καποιου πολυ καλυτερου.
Το ιδιο ισχυει κατα την ταπεινη μου γνωμη και για τους Δαρλα(κι αυτος πρεπει να δουλεψει τη σεντρα του και την τελικη του προσπαθεια,αλλα ψυχολογικα ειναι πολυ καλυτερο "μεταλλο"απ το Λουκα),Σεριτς(που δεν εναι κακος,αλλα δεν ξεχωριζει και σε κατι-και εχει μεγαλο συμβολαιο για την προσφορα του)
ΜΠΙΣΚΑΝ.Τι να πω τωρα?να ξεχασω τοσες στιγμες αγανακτησης με μια καλη εμφανιση και μια επελαση με "λυμενα φρενα"?δε νομιζω ρε παιδια οτι θα προσφερει-απλα ειδε οτι οι ανοχες τελειωνουν και ειπε να δειξει κατι για να σπειρει αμφιβολιες.Ισως βεβαια επιλεγει η τακτικη υπομονης που προτεινει ο greenheart,αλλα νομιζω οτι τελικα θα το μετανιωσουμε.

Και πως σας φανηκαν οι προκλητικες δηλωσεις Σανμαρτεαν περι εκδικησης?εμ,βεβαια τον ξετρυπωσαν απ την Μπριστιτσα,τον κανανε θεο,τον πληρωνανε 3 χρονια για να παιζει 1 παιχνιδι τη σεζον κι οποτε του λεγανε οτι θα παιξει,αυτος "τραυματιζοτανε".Πρεπει να εξεταστηκε απο γιατρους πιο πολλες φορες απ τα ΚΑΠΗ Βυρωνος και Ηλιουπολης μαζι!vero figlio di puta,ο "ποιητης",ε,old boy?

Old Boy είπε...

Απέφυγα να διαβάσω τις δηλώσεις Σανμαρτεάν. Δεν θα τον αφήσω να λερώσει τις αναμνήσεις μου, όσο αυτοκαταστροφικός κι αν είναι.

Thrass είπε...

Παρεμπιπτόντως, ο Βύντρα είναι μια φτηνή λύση. Κάπου 90 χιλιάρικα το χρόνο παίρνει, δηλαδή όσα παίρνουν οι νεαροί μας ή οι άγνωστοι παίκτες που έρχονται από την Κροατία (φυσικά Μπίστσαν και Σέριτς δεν είναι σε αυτήν την κατηγορία).

Για φτηνή λύση, σίγουρα είναι πολύ καλός, αφού παίζει πολύ καλή άμυνα και βγάζει ολόκληρες χρονιές. Πολύ γερό σκαρί. Δυστυχώς είτε τον "κάψαμε" με την έλλειψη ξεκούρασης είτε απλώς δεν "το 'χει" για να αλλάξει επίπεδο. Αυτό βλέπω.

Αλλά ΟΚ, από τη μια είναι ο Βύντρα που δε φαίνεται να μπορεί επιθετικά. Από την άλλη όμως είναι ο πολύ πιο ακριβός Σέριτς και ο επιθετικογενής Δάρλας! Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαμε καλύτερη τύχη από τα αριστερά, αλλά προς το παρόν και οι δυο τους κρύβονται. Κι αυτό δεν είναι λάθος τού Βύντρα!

Τελοσπάντων, αν θέλουμε να αλλάξουμε το Βύντρα, θα πρέπει να πάρουμε κάποιον πραγματικά καλό παίκτη εκεί, όχι κάποιον που θα φτιάξει την επίθεση και θα καταστρέψει την άμυνα. Δυστυχώς στην Ελλάδα δε βλέπω κανέναν παίκτη που θα το φροντίσει αυτό άμεσα.

squarelogic είπε...

συμφωνω thrass,και εγω για λυση εξωτερικου μιλαω.Αριστερα ισως ο Σπυροπουλος με το Δαρλα να μπορουν να κρατησουν τη θεση.
Πειτε μου ομως,αν εισασταν στη θεση του Βυντρα ή του Δαρλα,θα φευγατε απ την Παιανια μαζι με τους αλλους στο τελος της προπονησης?Εγω θα παρακαλουσα το Μουνιοθ ή και οποιον αλλον εκρινα καταλληλο να μου κανει εξτρα προπονηση να μαθω να σεντραρω με ακριβεια εν κινησει,off balance,να βελτιωσω το κοντρολ μου κλπ.Ολοι οι μαθητευομενοι επαγγελματιες ξεχνουν την υπαρξη ωραριου τα πρωτα χρονια της καριερας τους,ειδικα οταν θητευουν διπλα σε καποιους μεγαλους του χωρου,για να ΜΑΘΟΥΝ τη δουλεια τους οπως δεν μπορουν να μαθουν απ τα βιβλια.Ο ειδικευομενος χειρουργος πχ. δεν παρατα την εγχ/ση στις 2.30μμ,αλλα θα κατσει οσο χρειαστει,Σαββατα,γιορτες κλπ για να μαθει τα μυστικα...το ιδιο θαπρεπε να κανουν και τα νεα αυτα παιδια που εχουν την ευκαιρια για ενα μεγαλο συμβολαιο μπροστα τους.Καποιος πρεπει να τους πει οτι η προοπτικη τους (στο ονομα της οποιας συγχωρουνται προς το παρον οι ατελειες τους) καθισταται παρελθον ταχυτερα απ οτι οι ιδιοι αντιλαμβανονται.

squarelogic είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.