Κυριακή, Οκτωβρίου 11, 2009

Ο Ευλογημένος Αρχηγός


Ποιός να το έλεγε,εκείνο το μακρινό καλοκαίρι του 90...όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος,που πλήρωνε ακόμα πανάκριβα "δίδακτρα" ως παράγοντας,αποφάσιζε να δώσει κοντά 100 εκατομύρια και να διαλύσει το ιστορικό τμήμα πόλο για χάρη ενός 16 χρονου μαθητή από την Γλυφάδα.Οι 'εσωκομματικοί του αντίπαλοι" έμελλε να του το χτυπάνε σαν σκάνδαλο μέχρι να έρθει το παλλιροιακό κύμα των τίτλων και να τους πνίξει...
Το λεπτό παλικαρράκι με το φαρμακερό "χέρι" βρέθηκε αναγκαστικά στα βαθιά ελλείψει αληθινής ποιότητας στην τότε ομάδα,πήρε πολύ νωρίς φανέλα βασικού και άρχισε να ζυμώνεται στον ρόλο που η Μοίρα του επεφύλασσε.Η έλευση ολοένα και μεγαλύτερων ονομάτων στην ομάδα βοήθησε και τον ίδιο να γίνεται καλύτερος παίκτης,αίροντας τις δυσβάστακτες προσδοκίες απ τους δικούς του μόνο ώμους,με τις επιτυχίες να έρχονται ακριβώς την ώρα που έπρεπε,λίγο πριν η απογοήτευση και η εσωστρέφεια αρχίσουν να κατατρώνε την ομάδα.
Γιατί τελικά,οι πολύ μεγάλες καριέρες,εκτός από ταλέντο και δουλειά,χρειάζονται 2 ακόμα δυσεύρετα συστατικά:Τύχη και σωστή Κρίση...
Η τύχη
έγκειτο στο ότι η μπασκετική ωρίμανση του αρχηγού,σε νεαρή μάλιστα ηλικία,συνέπεσε με την καρποφορία, επιτέλους, των κόπων των Γιαννακοπουλέων σε τίτλους,
που τους παρακινούσε σε ολοένα και νέες επενδύσεις χτίζοντας τελικά στα χρόνια του Ομπράντοβιτς μια Αυτοκρατορία που όμοιά της δεν έχει γνωρίσει ο ελληνικός αθλητισμός.
Η σωστή κρίση εκδηλώθηκε για 1η φορά το καλοκαίρι του 97(αν δεν κάνω λάθος),όταν ο διόσκουρός του Νίκος Οικονόμου" εκβιαζοντας" τον Παύλο γα μερικά εκατομύρια παραπάνω
γύρισε την πλάτη του στο πεπρωμένο του,καταστρέφοντας ουσιαστικά την καριέρα του.Ο Φράνκι,που ακολουθούσε στις διαπραγματεύσεις,τήρησε διαφορετική στάση και έμελλε να δικαιωθεί πλουσιοπάροχα,και υλικά,και-κυρίως-από πλευρά δόξας και τίτλων.Την ίδια εμπιστοσύνη στους διοικούντες έδειξε σε κάθε ανανέωση του συμβολαίου του και αυτοί του το ανταπέδωσαν χαρίζοντάς του μεγάλα συμβόλαια και όταν πια ο αγωνιστικός του ρόλος στην ομάδα ήταν πια περιορισμένος.Στο πλευρό του τεράστιου Ομπράντοβιτς όμως,είχε σφυρηλατήσει έναν διαφορετικό,πολύ πιο σημαντικό ρόλο,αυτόν της ζωντανής Ιστορίας του Παναθηναικού,του αληθινού Ηγέτη που συνόψιζε το πνεύμα αυτής της Ομάδας,του εμψυχωτή αλλά και του θρύλου που δεν είχε πρόβλημα να μπεί μόνο για 5 λεπτά "βρώμικης" δουλειάς,δίνοντας το μέτρο και στους νεώτερους συμπαίκτες του,Και εδώ ανιχνεύεται η σωστή κρίση του ανθρώπου Αλβέρτη:άλλοι στη θέση του θα δυσανασχετούσαν για την αγωνιστική τους απραξία,θα αρνούνταν να υποβληθούν στην βάσανο της προετοιμασίας και των προπονήσεων μόνο για να παίζουν αραιά και πού 3λεπτα...ο Φράνκι αποδέχτηκε μεγαλόθυμα τον ρόλο του και δεν δισταζε όταν καλούνταν να προσφέρει και στο παρκέ,να παίξει κάποια λεπτά "σκυλίσιας" άμυνας περιμένοντας την ευκαιρία για το trademark σουτ του...
Η ανταμοιβή του εξαιρετικά πλουσιοπάροχη:25 τίτλοι,μεταξύ αυτών και 5 ευρωπαικά κύπελλα,καθολική αναγνώριση,δόξα και χρήμα...Κυρίως όμως η ηθική αναγνώριση απ τους συμπαίκτες του που εκδηλώθηκε με των ωραιότερο τρόπο με το επίμονο κάλεσμα του διαδόχου του Δημ.Διαμαντίδη να σηκώσουν μαζί το πέμπτο Ευρωπαικό,στην O2 Arena του Βερολίνου.

Κορυφαία στιγμή για έναν αληθινά Ευλογημένο αθλητή...μέχρι το σημερινό σούπερ τιμητικό Αντίο που θα κάνει και τον Μήτσο,τον Bill και τ'άλλα παιδιά να ονειρεύονται την δική τους αντίστοιχη βραδιά.Έτσι χτίζονται και διατηρούνται οι μεγάλες Ομάδες...

37 σχόλια:

squarelogic είπε...

Δημ.Παπανικολάου:
«Είναι πολύ σημαντική στιγμή για τον ίδιο αλλά και το ελληνικό μπάσκετ. Είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος αθλητής φεύγει όπως πρέπει. Ένας αθλητής αυτής της εμβέλειας πρέπει να φεύγει με αυτόν τον τρόπο από τα γήπεδα. Έμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια. Το να μείνει σε μια ομάδα από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, σημαίνει ότι η ομάδα τον είχε ανάγκη. Ήταν ένας πραγματικός ηγέτης. Ο Φραγκίσκος ήταν πάντα θετικός. Παρότρυνε και έδιωχνε το άγχος από όλους τους παίκτες. Φρόντιζε για το καλό της ομάδας.

Δεν υπήρχε γκρίνια και μουρμούρα στα αποδυτήρια. Στα κρίσιμα πάντα υπήρχε ένα κλίμα ετοιμότητας χάρη στον Αλβέρτη και γι' αυτό έχει κατακτήσει τόσους τίτλους."

squarelogic είπε...

Κώστας Παταβούκας:
"Ανήκει στη γενιά των παικτών που ήταν ουσιαστικά σύνδεσμος της μετάβασης από τη μια γενιά στην άλλη. Μεγάλωσε και σχεδόν διαμόρφωσε την προσωπικότητά του με ανθρώπους της προηγούμενης γενιάς.
Τον βοήθησαν να δείξει τα στοιχεία και να τα μεταφέρει στην επόμενη γενιά...Δεν σου χαρίζει κανείς σεβασμό κι εκτίμηση. Πρέπει να τα κερδίσεις. Πρέπει να είναι πάντα εκεί ως κυματοθραύστης. Είναι στοιχεία χαρακτήρα που πρέπει να έχεις. Ο Φραγκίσκος ήταν ένας από τους καλύτερους εκτελεστές που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ αλλά έπρεπε να το συνδυάσει με εγκεφαλικότητα. Έβρισκε το ψυχικό σθένος και δεν ήταν λίγα τα παιχνίδια που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Δείχνει πολιτισμό να σέβεσαι και να τιμάς την ιστορία κάποιου όπως κάνει ο Παναθηναϊκός. Πρέπει να καθιερωθεί έτσι ώστε να εκτιμάμε την προσφορά του καθένα.

squarelogic είπε...

katimerini.gr:

"Ο Αλβέρτης δεν εξελίχθηκε ποτέ σε «γάγγραινα» των αποδυτηρίων. Δεν έκανε «κλίκες» μ’ άλλους συμπαίκτες του και, κυρίως, δεν επιχείρησε να γίνει «κολλητός» με κάποια από τις μεγάλες βεντέτες που είχε συμπαίκτες. Και επειδή πρώτο μέλημά του ήταν να προχωράει η ομάδα και ο ίδιος ας έπαιζε ως αλλαγή, «έβγαλε ρίζες» στον Παναθηναϊκό και εξελίχθηκε σε «σημαία» του.

Στον επαγγελματικό αθλητισμό, η έννοια της λέξης «σημαία» του συλλόγου έχει πάψει να λέγεται. Ολοι έρχονται και παρέρχονται. Ολοι μπορεί να αλλάξουν φανέλα και ακόμα να βρεθούν στην απέναντι «όχθη». Ολοι; Μάλλον, όχι. Ακόμα και αν ο «Φράγκι» είναι η εξαίρεση στον κανόνα, άπαντες οφείλουν να αναγνωρίσουν την αντοχή του στο χρόνο και τον συμβολισμό που κέρδισε μέσα από την ομάδα της... ζωής του."

Ανώνυμος είπε...

RESPECT.

Απλά.

(Πολύ ωραίο αφιέρωμα Squ.)

Old Boy είπε...

Eξαιρετικό ποστ, πράγματι. Γενικά η ΚΑΕ φαίνεται πως τα κάνει όλα κάτι παραπάνω από σωστά.
Όσο για τον Φράνκι νομίζω ότι είναι πραγματικά ένας από τους τυχερότερους αθλητές στην ιστορία του μπάσκετ και όχι μόνο.

non Simone είπε...

Μόνο σεβασμός και ευχές για έναν τόσο καλό αθλητή με μια -πραγματικά- σημαντική προσωπικότητα!!!

Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και στο συγγραφέα!!! Τέτοια σχόλια χρειάζεται το blog και όχι την παρακμή των τελευταίων μηνών...
Συγνώμη παιδιά για την κριτική, αλλά όταν ξεκίνησα να σας παρακολουθώ πριν δυόμιση χρόνια, είσασταν κάτι άλλο!

squarelogic είπε...

Ευχαριστώ τους 2 παλιούς και έναν νεοεμφανιζόμενο που άφησαν επαινετικά σχόλια.Όπως και να το κάνουμε,καλύτερα γράφει κανείς για κάτι που αγαπάει με την καρδιά του παρά για να "κράξει"(εξαιρείται βεβαίως ο...απωλεσθείς Κουτόχορτος!).

Non Simone, το γεγονός οτι ένα ωραίο αφιέρωμα στον Αλβέρτη είχε μέχρι στιγμής μόνο 3 σχόλια,ενώ αν είχα βάλει κάπιον απ τις διοικητικές συνιστώσες στο στόχαστρο θα είχε 33,κάτι λέει για την παθογένεια των περισσότερων οπαδών...Πριν 2,5 χρόνια μετείχαν εδώ πράγματι πολύ αξιόλογοι συνομιλητές οι οποίοι σταδιακά είτε κουράστηκαν είτε θεώρησαν οτι δεν μπορούσαν στην ουσία να επηρεάσουν κάτι,ενώ άλλοι υπέκυψαν στους bullies του πληκτρολογίου.
Και γω πια θα γράφω μόνο όταν θάχω πράγματι κατι να πω,όπως πχ.για τον Φράνκι...
Μακάρι να ξαναγεμίσουμε σχολιαστές με διάθεση για συζήτηση και ήθος όπως εσύ...

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά, κάτι άσχετο: Στο wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Olympiacos_CFP) οι γάβροι έχουν ξεσκιστεί να "εφευρίσκουν" τίτλους, προκειμένου να αυξήσουν το συνολικό αριθμό τους και να φτάσουν κι αυτοί τους ...500 !
Μέχρι και νίκες σε μίνι-τουρνουά βάζουν, ΑΤΟΜΙΚΕΣ νίκες σε αγώνες υπολογίζουν, ενώ μια πρόσφατη νίκη σ'ένα γκραν-πρι σε μια formula ομάδων (?) έχουν βάλει ως...τίτλο!
Από πότε μια νίκη σε έναν αγώνα μετράει ως τίτλος ???
Έτσι από 440κάτι τους έχουν φτάσει ...486 τους τίτλους !!!
Σε λίγο θα ...πανηγυρίζουν για τον ...500στό τίτλο!
Δεν πρέπει να γίνει κάτι γι'αυτή την παραχάραξη της ιστορίας ?Υ.Γ.:Με αυτή τη λογική, ένα πρωτάθλημα Ελλάδας σε ατομικό επίπεδο στο σκάκι, π.χ., μετράει ως τίτλος? Γιατί εγώ γνωρίζω αθλητές του Παναθηναικού που το έχουν πετύχει αρκετές φορές! (Και δεν το έχουμε υπολογίσει εμείς ως τίτλο!)
Αν κάποιος ξέρει κάτι, ας ενημερώσει!

Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά..... είπε...

Συγχαρητήρια στην ΚΑΕ για την οργάνωση της γιορτής στο μεγάλο αρχηγό και αθλητή του ΠΑΟ, Φραγκίσκο Αλβέρτη. Μεγάλη διαφορά της ΚΑΕ από την ΠΑΕ πως να το κάνουμε. Ελπίζω βέβαια και όλοι οι μεγάλοι αθλητές που έχουν ταλέντο και κέρδισαν πολλά χρήματα να ανταποδώσουν μέρος αυτών των χρημάτων στον κόσμο που ουσιαστικά τους δημιούργησε. Αναφέρομαι σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες (δεν έχω ακούσει ΠΟΤΕ κάποιος ακριβοπληρωμένος να ανέλαβε πχ τα έξοδα μιας εγχείρησης ενός μέλους μιας φτωχής οικογένειας).

Άλλο θέμα τώρα. ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ.

Οι εξελίξεις αφήνουν εκτεθειμένους όσους διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι γήπεδο και εμπορικό κέντρο πάνε πακέτο και ότι η μόνη λύση είναι να κάψουμε τα γραφεία του Συνασπισμού. Καμμένα μυαλά τι να πεις και φυσικά ύποπτος ο ρόλος τους.

Γήπεδο ΠΑΟ Νο2. Η άλλη εξέλιξη με την καταβολή του ποσού των 20 μύριων ευρώ που προέρχονται από την ονομασία του γηπέδου εκ μέρους της Marfin, ως εγγύηση ώστε οι μέτοχοι να μη οδηγηθούν σε δανειοληψία θα έχει πλάκα. Προσωπικά το εκλαμβάνω ως Πόλεμο εναντίον του Βγενόπουλου ο οποίος δεν έχει δώσει τα χρήματα ακόμη μια και το γήπεδο δεν είναι έτοιμο. Η απάντηση Βγενό θα έχει ενδιαφέρον.

Τρίτο θέμα. Ο Καυγάς Σειταρίδη - καραγκούνη. Τι έγινε ξέρει κανείς?

Τέταρτο θέμα. DERBY. Συνεχίζει την αντιπολίτευση στην τωρινή διοίκηση. Στα @@ μας αν παίζει καλά το παλτό Ίβανσιτς στη Μάιντζ και αν ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του. Ας το κάνει για να γλυτώσουμε. Μαύρο στο DERBY που πολεμάει τα συμφέροντα του ΠΑΟ και σε αυτούς που τη δαβάζουν.

Πέμπτο και τελευταίο θέμα. Υπόθεση Καρατζίκα. Οι γαύροι άρχισαν. Αν οι οπαδοί του ΠΑΟ έκαιγαν κάθε όχημα διαιτητικού τρίο που τους αδίκησε (που δεν τους αδίκησε, δίκαια ακυρώθηκε το γκολ) τότε η Αθήνα θα έμοιαζε με τη Ρώμη του Νέρωνα. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την ιστορία.

http://www.youtube.com/watch?v=0djNOF4g5NQ

Old Boy είπε...

Eνημερωτικά, το www.gatezero.gr ξαναλειτουργεί ως διεύθυνση. Όσο για την παρακμή, κύκλους κάνουν όλα στη ζωή, μπορεί και να ξανακμάσουμε στο μέλλον. Αρκεί να πάει χάλια η ομάδα, γιατί αν πηγαίνει καλά κανείς δεν θα έχει διάθεση να σχολιάζει ;)

Ανώνυμος είπε...

Respect στον Φράγκι, respect και στον παλιόφιλο square για το post.

Χαιρετισμούς σε όλους τους "παλιούς".

Greenheart

squarelogic είπε...

Greenheart

πάντα χαρά μας να σε ακούμε πότε-πότε.Η επόμενη φορά θα είναι όταν θα κάνω αφιέρωμα στον Κάρα?
-)))

Unknown είπε...

Να δω την ΠΑΕ να κάνει για τον Καραγκούνη, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, το 1/10 απ' αυτά που έγιναν με την Αλβέρτη, και τι στον κόσμο!!!

Ανώνυμος είπε...

@square

χαχαχαχαχαχαχαχαχα!

Green

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου GreenHeart, μάς έλειψες!

Φίλοι,
η ΠΑΕ θα κάνει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αφιέρωμα στον ΚΑΡΑ, έστω κι αν έπαιξε για κάποια χρόνια σε άλλη ομάδα!

Αμφιβάλλετε; Μα δεν το καταλάβατε; Επειδή μαζεύει από τώρα ("των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν") τα φράγκα για αυτή την σούπερ-γιορτή, γι' αυτό και δεν έκανε αφιέρωμα στον ... ΓΚΟΥΜΑ! Ναι αυτόν που σε όλη του την καριέρα φόρεσε μόνο τη φανέλα με το τριφύλλι (αυτός κι άλλοι 3 λέει η ιστορία).

:-)

Κι επειδή τέτοιες γιορτές δεν γίνονται, στην ΠΑΕ, χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - στην οποία ως γνωστόν αντιτίθεται σθεναρά ο Ραλλίστας -, γι' αυτό φρόντισαν να διώξουν το Γιάνναρο και γλυτώσουν τα λεφτά του συμβολαίου του (και της γιορτής του)!

:-))



Υ.Γ. Για όσους ενδεχομένως ψάχνουν "μανούρες" με την επιστολή της ΠΑΕ προς το ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, που μπλέχτηκε με τα 20εκ της ονοματοδοσίας του γηπέδου και μαμαμού παλιές καλές φαγωμάρες,
η παρουσίαση του θέματος από τον SPORTDOG και χτες αλλά και σήμερα, λύνει κάθε απορία:

"Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω ενός λάθους των ανθρώπων του Δήμου, αφού στη μεν σύμβαση με τον Βγενόπουλο υπέγραψαν να δοθούν τα χρήματα όταν παραδοθεί προς χρήση το γήπεδο, στη δε με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δοθούν τα χρήματα όταν εκδοθεί η οικοδομική άδεια!"

That's all.

Ανώνυμος είπε...

Βρε, κοιτούσατε τον κορμοράνο και χάσατε το mall

SportDay / Λεάνης Μιχάλης

14/10/2009

Με πρόλαβε ο Γιώργoς Χελάκης με το άρθρο του για τους κορμοράνους, αλλά θέλω να συμπληρώσω δυο-τρία πραγματάκια που θεωρώ σημαντικά. Τώρα που «δικαιώθηκαν» οι κορμοράνοι αυτό που διακρίνω είναι ένα τουμπεκί ψιλοκομμένο από όλους τους λαλίστατους είρωνες. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ήττα σταμάτησε η τροφοδοσία επιχειρημάτων από «ψηλά».

Ετσι κι αλλιώς δικά τους επιχειρήματα και θέσεις δεν είχαν. Τώρα όμως ήρθε η δική μου η σειρά να μιλήσω σαν μοντέρνος. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο μοντέρνο και σύγχρονο από το να τη φέρνεις σε όσους έχουν δύναμη, σε όσους πιστεύουν ότι ελέγχουν την κατάσταση. Γι' αυτόν τον λόγο θεωρήθηκε μοντέρνο το ροκ στην πρώτη φάση του, μοντέρνος ο νεορεαλισμός στον κινηματογράφο κ.ά.

Δεν γουστάρω να με κάνει κουμάντο καμία ποδοσφαιρική ομάδα. Αν ο Αρης αποφάσιζε να χτίσει πάνω σε αρχαία ή σκόπευε δίπλα στον νεοσύστατο «ναό» να πλασάρει κανένα έκτρωμα, βαφτίζοντας το όλο επιχείρημα «διπλή ανάπλαση», σας πληροφορώ ότι θα ήμουν ο πρώτος που με τα δυο χέρια θα υπέγραφα την προσφυγή. Δεν γουστάρω κανένας να με τραβάει από το μανίκι.

Ούτε το κόμμα, ούτε κανείς άλλος. Ανήκω, βλέπετε, στη γενιά της μεταπολίτευσης, «την καημένη» όπως την τραγούδησε ο Πορτοκάλογλου, η οποία μεγάλωσε μεσοτοιχία με αυτήν του Πολυτεχνείου. Από πιτσιρικάδες λοιπόν κύριο μέλημά μας, αυτό που τώρα λένε διακύβευμα, ήταν να μην μας καπελώσει το κόμμα. Αντίθετα ψάχναμε τρόπους και μεθόδους ώστε να το καπελώσουμε εμείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι ανένταχτοι στην αριστερά ανήκουν στη γενιά μου. Δύσκολα τους βάζεις σε καλούπια. Να βγούνε λοιπόν τώρα όλοι αυτοί οι ελεύθεροι και ωραίοι, οι ανεξάρτητοι από κομματικές γραμμές και λογικές (απόλυτα θεμιτό και σεβαστό), αυτοί που ζουν αδούλωτοι, ανέμελοι με τα μαλλιά χυτά πάνω στους ώμους, χαρωποί στην καθημερινότητα της ζούγκλας, και να μας πουν ποιοι είναι οι μίζεροι, οι κολλημένοι, οι οπισθοδρομικοί και ποιοι οι μοντέρνοι, οι ρεαλιστές και οι ανοιχτόμυαλοι.

Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο οπισθοδρομικό από το να σου σερβίρουν ένα πλαστικό παράδεισο και εσύ να κάνεις τούμπες από τη χαρά σου. Ούτε μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου ανοιχτόμυαλο υιοθετώντας λογικές που βολεύουν το ανίκανο κράτος κι όλους αυτούς που επενδύουν πάνω του κάνοντας χρυσές δουλειές. Τι θα πει: «Αν είναι να ρημάξει η περιοχή, καλύτερα να γίνει τσιμέντο με γαρνιτούρα δέκα δένδρα, να αναβαθμιστεί!». Οπως ο δήμος βρήκε λεφτά για το γήπεδο έτσι να βρει για να φτιάξει πάρκα και χώρους αναψυχής.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα από τις προηγμένες που δεν έχει Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Κι ούτε πρόκειται να αποκτήσει! Καποδίστριας και πολύ τής είναι! Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην αιχμαλωσία τους, με τα χέρια δεμένα εκ των προτέρων, οι περισσότεροι δήμαρχοι, θαλαμοφύλακες των μεγάλων κομμάτων, δεν έχουν ούτε τη δύναμη αλλά ούτε και την όρεξη να αποκτήσουν τη δύναμη για να συγκρουστούν.

Να συγκρουστούν με ποιους; Με κομματικούς που αύριο, μεθαύριο θα εγκρίνουν την προαγωγή τους ή με τους επιχειρηματίες που θα τους συμπαρασταθούν στον αγώνα για πολιτική επιβίωση. Αυτό θα το κάνουμε εμείς, μάγκες, οι πολίτες που μέχρι στιγμής μόνο κριτική ξέρουμε να πλέκουμε. Τώρα 130, την άλλη φορά 200, την επόμενη 500 και στο μέλλον αν ξυπνήσουμε (!) εξαψήφιο το νούμερο.

Και τότε θα δείτε ότι θα μας κάνουν τα χατίρια. Ως διά μαγείας οι πόλεις μας θα αρχίσουν να ομορφαίνουν, θα ξεφυτρώσουν παρκάκια, ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι και άλλα ωραία. Ολα αυτά που οι μοντέρνοι και σύγχρονοι άνθρωποι στην υπόλοιπη Ευρώπη αποκαλούν ποιότητα ζωής.

Κι αυτή η ποιότητα ζωής δεν έχει να κάνει με ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο που έρχεται να αναβαθμίσει τα υποβαθμισμένα, αλλά με μια αισθητική που φωνάζει, δεν μένει βουβή, μια αισθητική πραγματικά πρωτοπόρα και σύγχρονη. Που σέβεται ακόμα και τους ανύπαρκτους κορμοράνους. Και που να υπήρχαν, αυτοί που τους «κυνήγησαν» αποκλείεται να τους αναγνώριζαν.

Ανώνυμος είπε...

Βρε, κοιτούσατε τον κορμοράνο και χάσατε το mall

SportDay / Λεάνης Μιχάλης

14/10/2009

Με πρόλαβε ο Γιώργoς Χελάκης με το άρθρο του για τους κορμοράνους, αλλά θέλω να συμπληρώσω δυο-τρία πραγματάκια που θεωρώ σημαντικά. Τώρα που «δικαιώθηκαν» οι κορμοράνοι αυτό που διακρίνω είναι ένα τουμπεκί ψιλοκομμένο από όλους τους λαλίστατους είρωνες. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ήττα σταμάτησε η τροφοδοσία επιχειρημάτων από «ψηλά».

Ετσι κι αλλιώς δικά τους επιχειρήματα και θέσεις δεν είχαν. Τώρα όμως ήρθε η δική μου η σειρά να μιλήσω σαν μοντέρνος. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο μοντέρνο και σύγχρονο από το να τη φέρνεις σε όσους έχουν δύναμη, σε όσους πιστεύουν ότι ελέγχουν την κατάσταση. Γι' αυτόν τον λόγο θεωρήθηκε μοντέρνο το ροκ στην πρώτη φάση του, μοντέρνος ο νεορεαλισμός στον κινηματογράφο κ.ά.

Δεν γουστάρω να με κάνει κουμάντο καμία ποδοσφαιρική ομάδα. Αν ο Αρης αποφάσιζε να χτίσει πάνω σε αρχαία ή σκόπευε δίπλα στον νεοσύστατο «ναό» να πλασάρει κανένα έκτρωμα, βαφτίζοντας το όλο επιχείρημα «διπλή ανάπλαση», σας πληροφορώ ότι θα ήμουν ο πρώτος που με τα δυο χέρια θα υπέγραφα την προσφυγή. Δεν γουστάρω κανένας να με τραβάει από το μανίκι.

Ούτε το κόμμα, ούτε κανείς άλλος. Ανήκω, βλέπετε, στη γενιά της μεταπολίτευσης, «την καημένη» όπως την τραγούδησε ο Πορτοκάλογλου, η οποία μεγάλωσε μεσοτοιχία με αυτήν του Πολυτεχνείου. Από πιτσιρικάδες λοιπόν κύριο μέλημά μας, αυτό που τώρα λένε διακύβευμα, ήταν να μην μας καπελώσει το κόμμα. Αντίθετα ψάχναμε τρόπους και μεθόδους ώστε να το καπελώσουμε εμείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι ανένταχτοι στην αριστερά ανήκουν στη γενιά μου. Δύσκολα τους βάζεις σε καλούπια. Να βγούνε λοιπόν τώρα όλοι αυτοί οι ελεύθεροι και ωραίοι, οι ανεξάρτητοι από κομματικές γραμμές και λογικές (απόλυτα θεμιτό και σεβαστό), αυτοί που ζουν αδούλωτοι, ανέμελοι με τα μαλλιά χυτά πάνω στους ώμους, χαρωποί στην καθημερινότητα της ζούγκλας, και να μας πουν ποιοι είναι οι μίζεροι, οι κολλημένοι, οι οπισθοδρομικοί και ποιοι οι μοντέρνοι, οι ρεαλιστές και οι ανοιχτόμυαλοι.

Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο οπισθοδρομικό από το να σου σερβίρουν ένα πλαστικό παράδεισο και εσύ να κάνεις τούμπες από τη χαρά σου. Ούτε μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου ανοιχτόμυαλο υιοθετώντας λογικές που βολεύουν το ανίκανο κράτος κι όλους αυτούς που επενδύουν πάνω του κάνοντας χρυσές δουλειές. Τι θα πει: «Αν είναι να ρημάξει η περιοχή, καλύτερα να γίνει τσιμέντο με γαρνιτούρα δέκα δένδρα, να αναβαθμιστεί!». Οπως ο δήμος βρήκε λεφτά για το γήπεδο έτσι να βρει για να φτιάξει πάρκα και χώρους αναψυχής.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα από τις προηγμένες που δεν έχει Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Κι ούτε πρόκειται να αποκτήσει! Καποδίστριας και πολύ τής είναι! Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην αιχμαλωσία τους, με τα χέρια δεμένα εκ των προτέρων, οι περισσότεροι δήμαρχοι, θαλαμοφύλακες των μεγάλων κομμάτων, δεν έχουν ούτε τη δύναμη αλλά ούτε και την όρεξη να αποκτήσουν τη δύναμη για να συγκρουστούν.

Να συγκρουστούν με ποιους; Με κομματικούς που αύριο, μεθαύριο θα εγκρίνουν την προαγωγή τους ή με τους επιχειρηματίες που θα τους συμπαρασταθούν στον αγώνα για πολιτική επιβίωση. Αυτό θα το κάνουμε εμείς, μάγκες, οι πολίτες που μέχρι στιγμής μόνο κριτική ξέρουμε να πλέκουμε. Τώρα 130, την άλλη φορά 200, την επόμενη 500 και στο μέλλον αν ξυπνήσουμε (!) εξαψήφιο το νούμερο.

Και τότε θα δείτε ότι θα μας κάνουν τα χατίρια. Ως διά μαγείας οι πόλεις μας θα αρχίσουν να ομορφαίνουν, θα ξεφυτρώσουν παρκάκια, ποδηλατοδρόμοι, πεζόδρομοι και άλλα ωραία. Ολα αυτά που οι μοντέρνοι και σύγχρονοι άνθρωποι στην υπόλοιπη Ευρώπη αποκαλούν ποιότητα ζωής.

Κι αυτή η ποιότητα ζωής δεν έχει να κάνει με ένα γιγάντιο εμπορικό κέντρο που έρχεται να αναβαθμίσει τα υποβαθμισμένα, αλλά με μια αισθητική που φωνάζει, δεν μένει βουβή, μια αισθητική πραγματικά πρωτοπόρα και σύγχρονη. Που σέβεται ακόμα και τους ανύπαρκτους κορμοράνους. Και που να υπήρχαν, αυτοί που τους «κυνήγησαν» αποκλείεται να τους αναγνώριζαν.

Ανώνυμος είπε...

Δημοσιογραφικές ψιλοπουστιές:

"Αυτό σημαίνει ότι μετά την ήττα σταμάτησε η τροφοδοσία επιχειρημάτων από «ψηλά»." (Λεάνης στο παραπάνω)

Δεν υπήρξαν δηλαδή επιχειρήματα από "τη βάση", θέλει να πει. Δλδ όποιος επιχειρηματολόγησε, ήταν βαλτός και φερέφωνο.

Οι δημοσιογράφοι έχουν χάσει το μπούσουλα και νομίζουν πως όλη η κοινωνία κινείται όπως ο δικός τους χώρος.

Ανώνυμος είπε...

Αιφνιδιασμένος, εκνευρισμένος και αποφασισμένος ο «Mr. Mig»

14/10/2009

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αιφνιδιάστηκε χθες. Αιφνιδιάστηκε όταν διάβασε και άκουσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την εγγυητική επιστολή, που πρέπει να καταβάλλει στον δήμο Αθηναίων. Δεν περίμενε το θέμα να πάρει τέτοια έκταση και το δημοσίευμα, το οποίο τον έθετε αντιμέτωπο, ουσιαστικά, με τη ΓΗΠΕΛ και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη τον εκνεύρισε…

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό», έλεγε, αρχικά, ο «Mr. Mig», φανερώνοντας την έκπληξή του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. «Εχει υπογραφτεί μια σύμβαση, την οποία θα τηρήσουμε. Αν, όμως, χρειαστεί να αλλάξει κάτι, εδώ είμαστε εμείς και θα βοηθήσουμε. Ετσι έχει το θέμα και δεν πρέπει να δίνουμε περισσότερες διαστάσεις», έλεγε και διαβεβαίωνε ότι η υπόθεση θα λυθεί σύντομα, χωρίς να κόστος για το γήπεδο.

Πρέπει να γράψουμε ξανά, σήμερα, ότι πρόβλημα δεν πρόκειται να προκύψει με το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού. Η ενέργεια του δήμου να υπογράψει δυο συμβάσεις με ΠΑΕ και Marfin, σίγουρα είναι… παράξενη, αλλά σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη συμβολή και των τριών πλευρών και το όλο θέμα δεν πρόκειται να επηρεάσει την έναρξη των έργων κατασκευής. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου θα… ανάψουν οι μηχανές στις μπουλντόζες.

*Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο σημερινό φύλλο της «SportDay» υπάρχει η επιστολή Σαμαρά προς τον δήμο, με την οποία ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΕ για το γήπεδο, ζητάει την εγγυητική. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν αναφέρει πουθενά τη Marfin. Ζητά, απλώς, από τον δήμο να τηρήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του.

Ανώνυμος είπε...

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό»,

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΒΡΕ ΑΝΤΡΕΑ; ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΝΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΣΤΑ ΠΡΟΧΕΙΡΑ, ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝΕ ΣΚΗΝΙΚΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΧΑΜΠΑΡΙ;

"Πρέπει να γράψουμε ξανά, σήμερα, ότι πρόβλημα δεν πρόκειται να προκύψει με το νέο «σπίτι» του Παναθηναϊκού."

ΧΕΣΤΗΚΑΤΕ ΠΑΝΩ ΣΑΣ ΕΤΣΙ; ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ, ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ.

"Η ενέργεια του δήμου να υπογράψει δυο συμβάσεις με ΠΑΕ και Marfin, σίγουρα είναι… παράξενη, αλλά σύντομα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο"

ΕΤΣΙ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΜΟΥ, ΕΤΣΙ.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΣΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Γνήσια Τέχνη με Άμμο ή "Γνήσια Τέχνη: Πήδημα με Αμμοχάλικο - Γαμίσι δίχως Σάλιο εστί το 0-3 τη δωδέκατη αγωνιστική με δύο γκολ Λέτο κι ένα Σισσέ."

μανολης γ. είπε...

παιζεις με καβαλα που εχει 7 παικτες δικους σου και δεν μπορεις να παρεις ουτε χ. αυτο πιστοποιει οτι ειμαστε ΚΑΘΑΡΗ και ΝΤΟΜΠΡΑ ομαδα, αλλα ανυπαρκτοι παρασκηνιακα. και αφηστε τους καθωςπρεπισμους, οτι δεν θελετε τσατσιλικια. παραρτημα μας ειναι η καβαλα και χανουμε. ανυπαρκτοι ειμαστε. καντε βυντρα στην πυρα τωρα. μαζι κ ο χενκ που μαλακιζεται παλι.

Ανώνυμος είπε...

Όσο πιο γρήγορα φύγει ο Ολλανδός τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουμε το πρωτάθλημα θα έχουμε.

Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

@μανόλης γ: άλλα των άλλων, τρικυμία εν κρανίω....


αυτο πιστοποιει οτι ειμαστε ΚΑΘΑΡΗ και ΝΤΟΜΠΡΑ ομαδα

παραρτημα μας ειναι η καβαλα και χανουμε.

Κλαίω από τα γέλια....

ΚΑΝΕΝΑ παράρτημά σου δεν είναι η Καβάλα. Καλή η gay προπαγάνδα, αλλά όχι και για εδώ μέσα....

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αν και είναι γνωστό ότι δεν ψηφίζω ΤενΚάτε, νομίζω ότι και οι αναθεματισμοί σε βάρος του έπειτα από το χτεσινό ματς μάλλον είναι υπερβολικοί.

Δεν ήταν, νομίζω, καταβάση λάθος η σκέψη του ΤενΚάτε να μην ξεκινήσει με Σάλπι και Κάρα επειδή είχαν ήδη 2 παιχνίδια με την Εθνική μέσα σε λίγες μέρες και ακολουθούν άλλα 2 μέσα στις επόμενες. Εγώ θα έλεγα:

1. Ο Κατσουράνης, αν και αποκτήθηκε σαν αμυντικό χαφ, δεν ανταποκρίνεται καθόλου σε αυτό το ρόλο. Ουσιαστικά παίζει επιθετικό χαφ, κάτι σαν Καραγκούνης (με τη διαφορά ότι σκοράρει). Έτσι, δυστυχώς, ένα δίδυμο Κατσουράνη-Σιμάο στα αμυντικά χαφ σημαίνει, ότι μαρκάρει ΜΟΝΟ ο Σιμάο στον άξονα.

Αποτέλεσμα πρώτο: ανάμεσα στην άμυνα και στην επίθεση υπάρχει τεράστιο κενό.

Αποτέλεσμα δεύτερο: ο Ονουάτσι κατεβαίνει κοντά 30 μέτρα (!) στον άξονα, δεν τον κόβει κανένας (!!) και φυσικά σουτάρει για γκολ με όλη του την άνεση.

Φυσικά, μην έχοντας πλέον τον Μάττος και με τον Ζιλμπέρτο ξεθεωμένο, αντικειμενικά μένουμε με ΕΝΑ μόνο αμυντικό χαφ - κι αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για τη συνέχεια ΕΦΟΣΟΝ η ομάδα στήνεται έτσι ώστε να παίζει με 2 αμυντικά χαφ.

2. Επιπλέον. Το γήπεδο-λίμνη πραγματικά ήταν ακατάλληλο για επιθετικούς παίκτες όπως ο Λέτο και ο Γκάμπριελ. Ήθελε σίγουρα Σαλπιγγίδη και σε αυτό το σημείο θα έπρεπε ο ΤενΚάτε να ζυγιάσει καλύτερα τα πράγματα και να ξεκινήσει με τον Σάλπι.

3. ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, υπάρχει πρόβλημα με τους αγώνες της ΕΘΝΙΚΗΣ! Παίζουν ή καλούνται σε αυτούς πολλοί παίκτες μας και η ομάδα χάνει το βηματισμό της, το ρυθμό της, την αγωνιστική της συνέχεια. ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ.


Υ.Γ Βέβαια διευκρινίζω ότι το ματς δεν το είδα, απλά το άκουσα από το ραδιόφωνο - μάλιστα από τρανζιστοράκι όπως παλιάάάά! - και είδα απλώς φάσεις του στην τηλεόραση μετά.

Ξανθιώτης είπε...

Τζόνι, καταπληκτική ανάλυση, όπως πάντα! Από σένα βέβαια δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό. Τα πιάνεις στον αέρα τέτοια θέματα. Ακόμη και από ραδιοφωνάκι. Έχεις κεραίες ρε παιδί μου, πως να το κάνουμε!

Επειδή ο Τζίγγερ έχει ανάγκη καλών συμβουλών, ελπίζω να του τα γράψεις και μάλιστα πιο αναλυτικά ώστε να τα καταλάβει ακόμη και αυτός ... γιατί δεν τα πιάνει εύκολα τα υπονοούμενα! Πες του να πάρει τηλέφωνο τον Αντωνίου και να του πει να αγοράσουμε τον Ιανουάριο κανένα αμυντικό χαφ γιατί όπως λες δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν έχουμε κανένα τραυματισμό!

Ανώνυμος είπε...

Μιράκολο! Μιράκολο! Ξαναεμφανίστηκε ο οπαδός της Σκ.-Ξ.! Έπειτα από μια γκέλα του Παναθηναϊκού, φυσικά, και ως γνωστόν πάντοτε με τον καλό το λόγο και την οξυδερκή ματιά! Ώρα είναι τώρα ν' ... αναστηθεί και ο εκλιπών κολλητός του, ο "Πανάθας"! Θα έχουμε τη ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΖΟΜΠΙΣ κανονικά!

:-pp

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΟΛΑΣ ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ

Ο Παναθηναϊκός ήταν αγνώριστος στο πρώτο ημίχρονο και εκεί εστιάζεται η βασική ευθύνη του Τεν Κάτε. Στο ότι δεν κατάφερε, παρότι το φώναζε, να βάλει τους παίκτες στο κλίμα του αγώνα. Αντε και στο γεγονός ότι παρέταξε και πάλι την άμυνα με... τέσσερις στόπερ με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να ανέβει ψηλά. Και... τέλος.
Όλα τα υπόλοιπα που ακούτε ή διαβάζετε αν θέλετε τη γνώμη μου είναι ιστορίες (και υστερίες) για αγρίους και για ανθρώπους που πάνε τη μπάλα στο τμήμα για βόμβα.

Αν ο Ολλανδός δεν έδινε ανάσες στους τρεις διεθνείς που ήταν στο... όριο, τους ξεκινούσε και ήταν «νεκροί» τα ίδια θα άκουγε. Και καλά έκανε. Το ότι μπήκε μέσα ο Καραγκούνης, που δεν θέλει να χάνει ούτε στο τάβλι και ο ποδοσφαιρικός του εγωισμός δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα, είναι κάτι το οποίο επίσης ορθά διέκρινε ο προπονητής και τον έριξε μέσα όπως και τον επίσης ψυχομένο Σάλπι.

...

Ο Παναθηναϊκός έχανε με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο πρώτον γιατί η τετράδα στην άμυνα πελαγοδρομούσε στα γκολ, δεύτερον γιατί Σιμάο (που κακώς έπαιξε μαν του μαν, αφού αυτό δημιουργούσε "τρύπα" παίρνοντας στο κυνήγι τον αντίπαλο) και Κατσουράνης δεν υπήρχαν στο γήπεδο χάνοντας το κέντρο και τρίτον επειδή ουδείς από τους υπόλοιπους πλην ίσως του Νίνη δεν απειλούσε. Ετσι έγινε η Καβάλα... Ρεάλ.

...

Γιατί συμφωνώ απόλυτα με τον Τεν Κάτε ότι ο περσινός Παναθηναϊκός θα το έχανε «σβηστά» το ματς αυτό λόγω της κάκιστης νοοτροπίας του. Τώρα, τουλάχιστον το πάλεψε και θα μπορούσε να το πάρει.

...

Κανείς πάντως δεν πρόκειται να πάει τρένο ως το φινάλε και απώλειες σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες. Είναι θετικό που ο βασικός αντίπαλος του Παναθηναϊκού παρότι εξακολουθεί να είναι για γέλια, προπαγανδίζει πως παίζει μπαλάρα. Γιατί έτσι είναι δεδομένο πως θα σκοντάψει ξανά και μάλιστα σύντομα.
Οσο για τις παπαριές με τη διαιτησία, μάτια έχετε και βλέπετε. Αν τα τελευταία δεκατρία χρόνια (ή ακόμη και φέτος) είχατε δει να παίρνουν τους βαθμούς όπως τους παίρνει ο Παναθηναϊκός τότε μάλλον ζω σε άλλη χώρα. Όταν σε ένα ματς που το δεύτερο γκολ μπήκε από ελεύθερο που ήταν... κόρνερ (του Σισέ), δεν αποβλήθηκε με βάση το ξεκάθαρο γράμμα του νόμου παίκτης των γηπεδούχων και κάποιοι εστιάζουν στην πράσινη ισοφάριση τότε και ο αρχιψεύταρος Μινχάουζεν και ο Γκέμπελς είναι μικροί για να τα βάλουν μαζί τους.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ
στη Κ. ΕΛΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κουμπαράς του Κόκκαλη το Στάδιο «Καραϊσκάκη»

Είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι θα εισπράξει -σε πολύ δύσκολους καιρούς- ο Σωκράτης Κόκκαλης από την πώληση του μισού γηπέδου «Καραϊσκάκη».
Καθόλου άσχημα! Ειδικά αν λάβει υπόψη του κανείς ότι κανονικά το «Καραϊσκάκη» έπρεπε να ανήκει στον Ολυμπιακό. Και ότι ο Κόκκαλης το απέκτησε χάρη στη γενναιοδωρία της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ…

Αν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι δίκαιος, πρέπει (λέμε τώρα…), μόλις ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία και βάλει το ζεστό χαρτί στο παντελόνι, να δώσει το κάτι τις που τους αναλογεί στους ευεργέτες του, Κ. Σημίτη, Ε. Βενιζέλο και Γ. Λιάνη, οι οποίοι, από τη θέση του πρωθυπουργού, του υπουργού Πολιτισμού και του υφυπουργού Αθλητισμού, αντίστοιχα, φρόντισαν γι’ αυτή την τόσο γενναία προικοδότησή του.

Ολα ξεκίνησαν μετά τη δεύτερη εκλογή Σημίτη, δήθεν για να αποκτήσει στέγη ο Ολυμπιακός και να ικανοποιηθούν έτσι οι μεγάλες λαϊκές μάζες που τον έχουν ως θρησκεία τους. Το «Καραϊσκάκη» μέσα σε μια νύχτα πέρασε από την ΕΟΕ στη ΓΓΑ και από εκεί στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ο οποίος, με βάση μια φωτογραφική διάταξη που του έδινε τη δυνατότητα να μεταβιβάσει δικαιώματα και υποχρεώσεις σε ιδιώτη, το παραχώρησε στον Κόκκαλη.

Και εδώ έχουμε το δεύτερο και ίσως μεγαλύτερο μέρος του σκανδάλου, που είχε ως θύμα τον ιστορικό σύλλογο του Πειραιά, αλλά και γενικότερα τον πειραϊκό αθλητισμό. Γιατί ο Ολυμπιακός ΣΦΠ δεν αποκόμισε το παραμικρό κέρδος από αυτή την τεράστιας αξίας μεταβίβαση, ενώ, ταυτόχρονα, αποστερήθηκε και το 10% που εδικαιούτο επί των πάσης φύσεως εσόδων του νομικού προσώπου το οποίο συνεστήθη για τη λειτουργία και εκμετάλλευση του νέου γηπέδου επί 49 ολόκληρα χρόνια!

Επιπλέον, το «Καραϊσκάκη», από κυψέλη όλων των σπορ που ήταν κάποτε, έγινε καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο, με μεγάλες συνέπειες για τα υπόλοιπα τμήματα του Ολυμπιακού ΣΦΠ και των άλλων πειραϊκών συλλόγων που αποστερήθηκαν τον σημαντικότερο χώρο άθλησης που είχαν στη διάθεσή τους.

Υποτίθεται ότι το «Καραϊσκάκη», το οποίο ανεγέρθηκε πάνω σε οικόπεδο της ΓΓΑ με δάνειο που πήρε ο Κόκκαλης, αλλά επί της ουσίας αποπληρώνει η ΓΓΑ, θα εξυπηρετούσε και άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες του Πειραιά και ειδικότερα τον -επίσης άστεγο- ιστορικό Εθνικό. Ούτε αυτό, όμως, έγινε γιατί η τριανδρία Σημίτη, Βενιζέλου, Λιάνη, ενώ είχε φροντίσει να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του Κόκκαλη, δεν έκανε το ίδιο και για τις υποχρεώσεις του…

Το σκάνδαλο του γηπέδου «Καραϊσκάκη» δεν είναι πάντως η ντροπή μόνο του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ ή και της Νέας Δημοκρατίας, που επίσης ψήφισε τις απαραίτητες τροπολογίες. Είναι ταυτόχρονα μία από τις μεγάλες ντροπές του ελληνικού τύπου, που, με εξαίρεση αυτήν εδώ την εφημερίδα, υποτάχθηκε στα συμφέροντα του Κόκκαλη και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της εποχής.

ΥΓ.: Σε καλή μεριά, Σωκράτη…

squarelogic είπε...

Λοιπόν,επειδή το είδα το χθεσινό ματς
(μια και 'φώναζε' γκέλα από μίλα μακριά...)

-δεν ξέρω αν η κάκιστη εμφάνιση του Α ημιχρ.χαρακτηρίζει τόσο τον ΤενΚ όσο τους παίκτες...Σίγουρα δουλειά του προπονητή(και του Δ/ντή ποδοσφαίρου που υποτίθεται οτι ξέρει καλύτερα την ελλην.πραγματικότητα)είναι να έχει τους παίκτες στην πρίζα για ν'αποφύγει την αναμενόμενη χαλαρότητα.Kάτι τέτοιο είναι φανερό οτι δεν επετεύχθη.

-άσχετα αν δεν του βγήκε,το αρχικό σχήμα είχε μια ευδιάκριτη λογική:
έκτός οι πρεσβύτεροι και καταπονημένοι απ τα παιχνίδια των Εθν.Ομάδων,διατήρηση της ίδιας άμυνας των τελευταίων νικηφόρων παιχνιδιών.
Μόνο που οποιοδήποτε σχήμα υπηρετείται και δικαιώνεται ή όχι
από τους παίκτες που αγωνίζονται,κι όταν οι Σιμαο και Κατσουράνης παραπατούν και οι 4 της άμυνας έχουν σύγχυση ρόλων και συναγωνίζονται στο ποιός θα κάνει τις περισσότερες γκέλες,με τους Λέτο και Γκάμπριελ πνιγμένους στην λάσπη,πας στα αποδυτήρια ευχαριστημένος που το σκορ είναι μόνο 2-0.

-απο κει και πέρα οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες και περίπου μονόδρομος.Σάλπι και Κάρα έδειξαν οτι έχουν το knowhow της ομάδας,βγάζοντας το πάθος και τον εγωισμό που χρειαζόταν για ν'ανατραπεί η πολύ δύσκολη κατάσταση.Θα ήταν το ίδιο σκορ αν έπαιζαν απ την αρχή?
Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
Γνώμη μου είναι οτι αν έπαιζαν απ την αρχή θα ήταν κι αυτοί πολύ πιο χαλαροί,και δεν ήταν και διαθέσιμοι με όλες τους τις δυνάμεις για την ανατροπή στο 2ο.
Χαρακτηριστικός ο ατομισμός του Καραγκούνη στην μαγική φάση που ο ίδιος δημιούργησε,αλλά θα περίμενε κανείς στα 33 του να μπορεί να τον δαμάσει όταν η ομάδα τους είναι πίσω στο σκορ...δυστυχώς,ο Κάρα δεν αλλάζει,με τα καλά του και με τα στραβά του.
Απίστευτη και η...2πλή αμυντική ενέργεια του Ρουκάβινα προ της κενής εστίας του Κάλατς!Μάλλον βρήκαμε το νέο μας ...Χάμερ!

Συμερασματικά χθες σταθήκαμε πολύ τυχεροί,αλλά απ την άλλη πετάξαμε 2 ναθμούς που δύσκολα θα ξαναβρούμε.Η κατάρα της τρύπιας άμυνας καλά κρατεί!

ΣΦΗΝΑ είπε...

ΦΙΛΟΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΓΛΥΦΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ.

ΕΓΡΑΦΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΛΝΕΡ:

οφείλει κανείς να ρίξει και μια πιο ψύχραιμη ματιά στα πράγματα. Διότι όταν το κοντέρ γράφει 36 στα 72 (ή, 22 στα 49 της «ενιαίας» Α΄ Εθνικής ή, ακόμη πιο αντιπροσωπευτικά ίσως, 16 στα 29 του επαγγελματικού πρωταθλήματος), η ερμηνεία που σαφέστατα υπαγορεύει αυτό το «σταλινικό» περίπου 50%, δεν αλλάζει και πολύ αν το κάνουμε 35 στα 72 (21 στα 49 ή 15 στα 29).
Για να αλλάξει ουσιαστικά, οι «εκπτώσεις» που πρέπει ν’ αρχίσει να κάνει κάποιος με βάση αυτή την «ηθική» διάσταση σ’ ένα πρωτάθλημα που δίνουμε πιο πάνω, αρχίζουν και γίνονται πολύ χοντρές.
Περιπτωσιολογόντας, εννοώ, κάποιος με γερή μνήμη και έντονα… εστιασμένη όραση, μπορεί, πράγματι, να πει ότι ο Ολυμπιακός δεν «δικαιούτο», π.χ. και το πρωτάθλημα του ’96. Ή ότι έχει αδίκως ξεπεράσει στο νήμα τον Παναθηναϊκό του ΄99-2000 κι αυτόν του 2002-03. Θέλετε να γίνουμε και πιο «συνωμοτικοί»; Άντε να κόψουμε κι άλλα… πόσα; Τρία ακόμη; Τέσσερα; Σύνολο εφτά; Ή μήπως οκτώ; Μήπως… δέκα; Δεκαπέντε; ΟΛΑ;
Καταλαβαίνετε πού το πάω: το ποδόσφαιρο πουθενά δεν είναι ένα απόλυτα «δίκαιο» παιχνίδι και ειδικά στην Ελλάδα είναι λιγότερο δίκαιο κι απ’ ότι αλλού. Όμως, εκτός από το γεγονός ότι μια τέτοιου είδους «περιπτωσιολογική» ανάλυση θα βρει «σκιές» και πάνω από τα πρωταθλήματα που ΔΕΝ έχει πάρει ο Ολυμπιακός, αλλά άλλες ομάδες, μια τέτοιου είδους… «Παπαντώνεια» (από τον Γιάννο Παπαντωνίου, ντε!) λογιστική μπορεί να προσφέρει ευχάριστα για τα μάτια και τ’ αυτιά αποτελέσματα, αλλά την… πραγματική πραγματικότητα είναι έως και αδύνατον να την περιγράφει.
Οι αριθμοί μπορούν συχνά να παρουσιάσουν μια «μισή» αλήθεια ως ολόκληρη. Να παρουσιάσουν έστω και ως «μισή» αλήθεια ένα χονδροειδές ψέμα, όμως, δεν μπορούν.

Σ’ ένα βάθος χρόνου 72 ετών πλέον (αλλά ακόμη και μοιράζοντας αυτό το διάστημα σε ολοένα και πιο αντιπροσωπευτικά, από αθλητική άποψη, τμήματα όπως σίγουρα είναι η περίοδος της Α΄ Εθνικής και, στη συνέχεια, του επαγγελματικού πρωταθλήματος), ο Ολυμπιακός δείχνει στην πράξη να διατηρεί ένα σταθερό, μεγάλο προβάδισμα έναντι κάθε άλλης ομάδας. Προβάδισμα που, για μένα, δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί μόνο «περιπτωσιολογώντας» ούτε αποδίδοντας τα ΠΑΝΤΑ σε «συνωμοσίες» του ενός ή του άλλου είδους.
Κάτι πρέπει να κάνει ΣΩΣΤΑ (σωστότερα απ’ τους άλλους) ο Ολυμπιακός για να καταφέρνει εδώ και εβδομήντα τόσα χρόνια να είναι μία στις δύο φορές ο κερδισμένος –μόνο εκείνος απέναντι, θεωρητικά, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ αλλά και τον ΠΑΟΚ και τον Άρη και όλες τις εν δυνάμει «Λάρισες» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ακόμη και ο Ολυμπιακός «του Κόκκαλη» (που επειδή, χρονικά, γιγαντώθηκε παράλληλα με την ιδιωτική τηλεόραση είναι και ο πλέον «εκτεθειμένος» επικοινωνιακώς) δεν μπορεί: ΚΑΙ κάτι ΣΩΣΤΟ και με βάθος, ανεξάρτητο από ελεγκτέα πρόσωπα και ελεγκτέες καταστάσεις πρέπει να έχει κάνει, έτσι ώστε να μετρά 11 στα τελευταία 12 πρωταθλήματα. ΔΕΝ γίνεται να τα πήρε όοολα «αδίκως», με τα «ψέματα», την «παράγκα» και την «μετά Αλεξανδρούπολην» ΕΠΟ.

Greenliver είπε...

Παιδιά καλημέρα. Νόμιζα ότι το blog είχε "πέσει".

Παιδιά νομίζω πως εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια παράνοιας. Δεν είναι ένα νέο φαινόμεο. Θα το χαρακτήριζα πισωγύρισμα. Πάσχουμε από αυτή την ασθένεια χρόνια τώρα και η κύρια αιτία είναι η σχεδόν ανυπαρξία της ομάδας μας σε πολλά επίπεδα όσο και αν προσπαθεί να τα ωραιοποιήσει ο φίλτατος Τουρτούρας.

Τα κεφάλια κάτω, πολύ δουλειά, δεν είμαστε κάτι το τρομερό, είμαστε "πίσω" από τον Ολυμπιακό σε πολλά θέματα, ας σταματήσει ο εμφύλιος που συντηρείται από γνωστές πηγές και κυρίως ας ελαττωθεί ο φανατισμός που καταργεί τον ορθολογισμό και την κριτική σκέψη.

Είναι πιο απαραίτητη αυτή τη στιγμή μια ορθή και καλόπιστη κριτική στη διοίκηση της ομάδας παρά ένα φάγωμα μεταξύ μας και μια άμβλυνση των γωνιών προερχόμενη από την αγωνία μας να αποδείξουμε το αναπόδεικτο.

Υ.Γ. Μεγάλη παικτούρα αυτός ο Γιοβάνοβιτς. Κλάσεις ανώτερος του υπερατομιστή Λέτο.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΟΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ ΓΛΥΦΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: GEORGE.

δεν είμαστε κάτι το τρομερό, είμαστε "πίσω" από τον Ολυμπιακό σε πολλά θέματα

Γιοματάρης είπε...

Χόρτασα γιόμα και σήμερα.

Άντε να τελειώσει η χρονιά να φύγει ο Μουλούκος γιατί δεν αντέχεται αυτό το υπερθέαμα.

Υ.Γ. Τουρτούρα σταμάτα να βρίζεις τον κόσμο ανώνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ. Μεγάλη παικτούρα αυτός ο Γιοβάνοβιτς. Κλάσεις ανώτερος του υπερατομιστή Λέτο.


Κλαίω από τα γέλια και με εσένα άμπαλε...

ο Γιοβάνοβιτς δε δίνει τη μπάλλα από το αριστερό του στο δεξί του πόδι...


Σκ.Ξ.: Τι έγινε, δε ξεράθηκαν καλά τα σκατά κι ήρθες για να φάς κι άλλο χέσιμο?


Γιοματάρη: μην ανησυχείς, θα χορτάσεις μισηγά στις 29 στο τεφλόν, θα σε γεμίσει ο Μολούκος από όλες τις τρύπες...

Γιοματάρης είπε...

Ότι πεις Τουρτούρα. :-)