Πέμπτη, Οκτωβρίου 30, 2008

Να 'μαστε πάλι εδώ Ανδρέα

Αφού πάντως στην τρωοσυφοριασμένη μας ομάδα έχουμε αλλάξει τους πάντες και τα πάντα κι αφού φτάσαμε να αλλάξουμε ως και διοικησοϊδιοκτησίες, ας σκεφτούμε προς στιγμήν μήπως το μόνο το οποίο τελικά δεν έχουμε αλλάξει και στο μόνο στο οποίο επιμένουμε σταθερά είναι η προπονητοφαγία.
Αφού δηλαδή χρόνο με το χρόνο αποτυγχάνουμε και με διαφορετικό προπονητή, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί π.χ. είναι προτιμότερο να αποτυγχάνεις μια με τον Μαλεζάνι, μια με τον Μουνιόθ, μια με τον Πεσέιρο και μια με τον Τεν Κάτε από το να είχες τέσσερα χρόνια τον Μαλεζάνι ή τρία τον Μουνιόθ κλπ.
Δηλαδή το να αλλάζει σαν τα σλιπάκια τους προπονητές ο Κόκκαλης όσο γελοίο κι αν είναι, δεν παύει να είναι μια τακτική που αποδίδει και λειτουργεί. Μπορεί να μην λειτουργεί στο χτίσιμο μιας αξιόπιστης ευρωπαϊκής ομάδας, αλλά εντός των τειχών λειτουργεί. Σύμφωνοι, λειτουργεί στο πρωτάθλημα του Γκαγκάτση, του Πανόπουλου και του Βάλνερ, πάντως λειτουργεί.
Εμάς πού ακριβώς λειτούργησε και πού ακριβώς απέδωσε το συνεχές προπονητικό φτου κι απ' την αρχή;
Μόνο κυκλοφοριακά για τις εφημερίδες λειτουργεί, μόνο για να κάνει πολιτική η κάθε εφημερίδα ή να βγάζει το κόμπλεξ του κάθε δημοσιογράφος που την έχει δει προπονητής.
Μόνο ψυχολογικά για τους οπαδούς λειτουργεί: βρίσκουμε το εκάστοτε εξιλαστήριο θύμα και ξεμπερδεύουμε.
Λέγαμε εδώ και χρόνια ότι δεν παίζουμε παραγωγικό ποδόσφαιρο. Επιτέλους παίζουμε. Επιτέλους έχουμε και τον προπονητή και την πλειάδα των ποιοτικών μέσων για να το παίξουμε.
Από εκεί και πέρα τόσο αυτή καθεαυτή η άμυνα της ομάδας όσο και η συνολική αμυντική της λειτουργία είναι για κλάμματα σκέτο και για γέλια όχι.
Μια λύση είναι να φύγει ο Τεν Κάτε.
Μια άλλη λύση είναι να μείνει πέντε χρόνια.
Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική να αποτύχουν άλλοι πέντε - έξι - επτά προπονητές στην επόμενη πενταετία.

Καληνύχτα και καλή τύχη...


Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει οτι η γιορτή φέτος θα σχόλαγε τόσο νωρίς...
Τις ανακολουθίες τις είχαμε επισημάνει αρκετοί εδώ μέσα,αλλά το να είμαστε εκτός στόχων απ το τέλος Οκτώβρη κανείς δεν θα ήθελε να το πιστέψει.Κι όμως,ο βιαστικός και απρόσεχτος σχεδιασμός του καλοκαιριού απ τον Αντωνίου με τις χτυπητές ελλείψεις και η αλλοπρόσαλη διαχείρηση του υλικού απ τον Τεν Κάτε πληρώθηκε στο μέγιστο βαθμό.
Το χαρτί Τεν Κάτε καλώς ή κακώς πλέον είναι καμμένο,και με τα ματς -φωτιά που ακολουθούν κινδυνεύει να αποπεμφθεί ως ο πιο αποτυχημένος (σε αποτελέσματα) τεχνικός μαζί με τον Μπάκε.Κρίμα,γιατί έφερνε ένα ευρωπαικό "άρωμα" και μια "τζαζ" τρέλλα στο γκρίζο τοπίο των αφόρητα σοβαροφανών προπονητών του ελλην.χώρου.Φαίνεται όμως ότι "έχασε" την καλή διάθεση των παικτών με τα ξεσπάσματα του,μαζί με την ασυλία που του παρείχε το βιογραφικό του σε οπαδούς και Τύπο λόγω των τελευταίων αποτελεσμάτων.Από δω και πέρα είναι μόνο κατήφορος για τον Χενκ,κάτι που φαίνεται να κατανοεί και ο ίδιος...

"Παίρνω αποκλειστικά την ευθύνη για ό,τι έγινε. Αναλαμβάνω όλο το εύρος των ευθυνών, με όσες συνέπειες συνεπάγεται αυτό. "

Και καπως έτσι,4 μόλις μήνες μετά τα ήξεις-αφήξεις του θέρους, ο "αιώνιος μνηστήρας" Ντούσαν προβάλλει πάλι ως η μόνη λύσις.Αλλά κι αυτός,πέρα απ τους μισούς που δεν θέλουν να τον δουν ζωγραφιστό λόγω της αγαστής συνεργασίας του με την Παράγκα,έχει κρυώσει και τους αρχικούς υποστηρικτές του με τις συνεχείς παλινωδίες του στο θέμα της συνεργασίας με τον ΠΑΟ.Και επιπλέον,πως θα συνεργαστεί με 5 Βραζιλιάνους μέσα στην ομάδα?Το ότι μπορεί να καθιστά περιττό τον Αντωνίου δεν είναι απαραίτητα κακό...

Εναλλακτική λύση?
Το θέμα "ξένος,μεγάλο όνομα" ξεχάστε το...Κόστισε και δεν απέδωσε...
Καλύτερα ίσως στα γνωστά και σίγουρα που δεν πρόκειται να διδάξουν total football αλλά τουλάχιστον θα κάνουν ορθολογική διαχείρηση του υλικού και θα βοηθήσουν στο ξεσκαρτάρισμα για του χρόνου.Ένα δίδυμο Ρότσα-Φυλακούρη ίσως?
ΥΓ 1. Εννοείται ότι οπωσδήποτε πρέπει ν'αποκτηθούν 2,αν όχι 3(κι ένας για τον πάγκο..) σέντερ μπακ πολύ καλύτεροι των υπαρχόντων.
ΥΓ 2.Τόχω ξαναπεί: ο Παναθηναικός έπρεπε να προετοιμάζει ήδη τους μελλοντικούς του προπονητές.Π.χ. Χένρικσεν,να θητεύει στον Άγιαξ, Βαζέχα δίπλα στον Βενγκέρ ή τον Φέργκιουσον,Νιόπλιας στην Ιταλία κλπ.Όλοι αυτοί έπρεπε με χορηγία και διαμεσολάβηση της ΠΑΕ να έχουν ενταχθεί στο τεχνικό τημ κορυφαίων ομάδων για να συλλέγουν εμπειρίες χρήσιμες για το μέλλον.Το θετικό τους είναι οτι θα γνωρίζουν άριστα την ελλην.πραγματικότητα.
ΥΓ 3. ...Και πραγματική Ferrari μπροστά,όχι ιμιτασιόν VW,τύπου Σόουζα...
Αυτός ο Μάντζιος δεν πρόκειται ποτέ να βάλει μυαλό.Δεν μπορεί ένας ΠΑΟ να βασίζεται σε τέτοιους παίκτες.
ΥΓ.4 Το μαγαζί θέλει αφεντικό που να ασχολείται και να ξέρει και λίγο μπάλα,ώστε όταν κάποιος Αντωνίου του λέει ότι "είμαστε πλήρεις πίσω με Βύντρα-Σαριέγκι-Γκούμα" και τον "10 Μποτινελλιδες" Μελίσση,να τον στέλνει την ίδια στιγμή σπίτι του,είτε ως άσχετο,είτε ως λαμόγιο.Με Πρόεδρο που βρυχάται χωρίς να σκοπεύει να δαγκώσει,και που θέλει μόνο να κάνει την λεζάντα του, δεν γίνεται τίποτε...


Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2008

Καλυτερα να μασάς,παρά να μιλάς...


Όταν την περασμένη χρονιά ο Κώστας Αντωνίου εκτελούσε χρέη "εγκεκριμένου" (απ την ΠΑΕ) τηλεσχολιαστή στην ΕΤ1 ούτε ο ίδιος δε μπορούσε να φανταστεί τι θα του επεφύλασσε η επόμενη σεζόν.Η διογκούμενη οργή των Παναθηναικών που κορυφώθηκε στο συλλαλητήριο του Απριλίου οδήγησε στην ιστορικη απόφαση της οικ.Βαρδινογιάννη για άνοιγμα σε νέους μετόχους,και απ την στιγμή που το νέο μοντέλο δεν μπορούσε πλέον να βασιστεί στο πρότυπο του Προέδρου-πατερούλη,προέκυψε η ανάγκη ενός τεχνοκράτη ποδοσφαιράνθρωπου με πράσινες περγαμηνές και αισθήματα που θα" έτρεχε" την καθημερινότητα της ομάδας.Πιθανότατα κανείς δεν ταίριαζε στο job description καλύτερα απ τον Κώστα:ιστορικός παίκτης του ΠΑΟ,με πανεπιστημιακή μόρφωση και ηθος αδιαμφισβήτητο,που επιπλέον φάνηκε συχνά να εκφράζει το κοινό αίσθημα των οπαδών,έστω και με τις "στρογγυλεμένες" τοποθετήσεις του στην tv.
Απ την αρχή η χρονική συγκυρία έκανε το έργο του πολύ δύσκολο.Απ τη στιγμή που η υπόθεση Μπαγεβιτς ναυάγησε για μια ακόμα φορά, ξαφνικά έπρεπε να καταρτίσει λίστα υποψηφίων προπονητών-αναγκαστικά με ηχηρά ονόματα-να κάνει τις επαφές,να προκρίνει τον πιο κατάλληλο,να τον κλείσει,και μετά ν'ασχοληθεί με το μεταγραφικό κομμάτι,υποτίθεται σε συννενοηση μαζί του.Φυσικά όλα αυτά κανονικά απαιτούν προεργασία πολλών μηνών για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αστοχιών.Ο Αντωνίου δεν είχε τέτοιες χρονικές πολυτέλειες.Απ την άλλη αν έκανε κανείς ενα γκάλοπ ανάμεσα σε 12 χρονους μαθητές ποιά κατά τη γνώμη τους ήταν η θέση που πονούσε περισσότερο ο ΠΑΟ,θα προέκυπτε με πλειοψηφία ανατολικών καθεστώτων η θέση του κεντρικού αμυντικού.
Η απώλεια του Πεγεράνο μπορεί να πιστωθεί στην απειρία των νέων αφεντικών ως προς το πως λειτουργούν τα ποδοσφαιρικά παζάρια,και στην απροθυμία του Αντωνίου να πρέπει να δικαιολογήσει την πληρωμή ενός παίκτη ακριβότερα απ'οτι υποτίθεται ότι 'άξιζε" σε 4 αφεντικά.Επιχειρηματίες του βεληνεκούς του Βγενόπουλου ή του Γιαννακόπουλου ξέρουν βέβαια πολύ καλά στις επιχειρήσεις τους οτι για να επιτύχουν τον ευρύτερο στόχο τους χρειάζεται μερικές φορές να "χρυσώσουν" κάποιον άνθρωπο-κλειδί.Η έλλειψη προσωπικής τους ενασχόλησης δεν επέτρεψε αυτή η γνώση να λύσει τα χρονίζοντα αγωνιστικά προβλήματα του Παναθηναικού.
Η ίδια ατολμία και αν θέλετε ευθυνοφοβία δεν επέτρεψε να τελεσφορήσουν και οι άλλες περιπτώσεις ξένων σέντερ μπακ για να φτάσουμε στην απόκτηση Μελίσση με ανακοινωθέν κόστος περί τα 2 εκ.ευρώ!Υποτίθεται βέβαια οτι όταν κλείνεις εναν παίκτη αυτού του κόστους σε μια θέση που την ψάχνεις απ την αρχή του μεταγραφικού σου σχεδιασμού έχεις την σύμφωνη γνώμη του προπονητή των επίσης 2 εκ!Υποτίθεται επίσης ότι αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος,κρύβεις λόγια,και δεν λες οτι "ο Μελίσσης είναι 10 φορές καλύτερος απ τον Μποτινέλι" ο οποίος τελικά μεταγράφηκε στην Ιταλία.
Τώρα που ο προπονητής δείχνει να μη συμμερίζεται τη σιγουριά σου αφήνοντας μόνιμα εκτός 11άδας τον "10 φορές καλύτερο",και η ομάδα πληρώνει σε κάθε-μα σε κάθε- αναθεματισμένο αγώνα την έλλειψη ψηλού ποιοτικού σέντερ μπακ (και αξιόλογου σέντερ φορ βεβαια...),πως να αισθάνεται ο κ.Αντωνίου?Λάθη γίνονται,το θέμα είναι να μη μπούμε και πάλι σε λογικές άρνησης της πραγματικότητας ή αποδοχής εικονικών πραγματικοτήτων.
Ξέρετε,σαν εκείνες που μας παρουσίαζαν σαν υπερπαίκτες κάτι Πόλλακ,Καρβάλιο και ....Ιρισμέτωφ.
Μια δημόσια συγγνώμη νομίζω απαιτείται...Απο κει και πέρα αν οι μεγαλομέτοχοι ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους ας συνεχίσει με σαφώς μεγαλύτερη άνεση προεργασίας.
Και μια ερώτηση προς Τεν Κάτε μεριά:
πόσους αγώνες πρέπει να χάσουμε για να δοκιμαστεί το εναλλακτικο κεντρικο δίδυμο?
Δε λέω οτι Βύντρα και Σαριέγκι δεν προσπαθούν φιλότιμα...Όμως,απο τη στιγμή που οτι και να κάνουν τελικά βρίσκονται ηττημένοι,μήπως τελικά η οροφή των δυνατοτήτων τους είναι πολύ χαμηλή για τον ΠΑΟ?


Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2008

Αχ Νίοτη,που λεγες πως αλλος θα γενόμουν...

Μια και η αφορμή δημιουργίας αυτού του μπλόγκ(Δημ.Παπαδόπουλος) εξέλιπε χωρίς κανείς να εκδηλώσει δυσαρέσκεια θα ήταν σκόπιμο να στοχαστεί κανείς αφενός τον δρόμο που διήνυσε αυτό το φόρουμ και οι απόψεις μας,αφετέρου πόσες ανατροπές έχει το ποδόσφαιρο και η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή.
Ο Δημητράκης δεν λείπει από κανέναν,μάλλον γιατί έτσι κι αλλιώς "έλειπε" τα τελευταία 4 χρόνια από τους αγωνιστικούς χωρους ενώ φρόντιζε να "διακρίνεται" στα αποδυτήρια.
Και αν αληθεύουν οι φήμες ότι θ'αναζητήσει κι αυτός την Ιθάκη του στο λιμάνι,μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουμε και μια Γαυροκατάσταση,για να τον βοηθήσουμε?Αν ποντάρει πάντως στην παρέα του Ντάρκο και του Ντιόγο ας κρατήσει μια πισινή,γιατί τον πρώτο δεν τον βλέπω να συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο,και ο δεύτερος δυσκολα θα είναι ευχαριστημένος μένοντας για 2η χρονιά στον Πειραιά.
Σε ένα άλλο επίπεδο τώρα,πως το είχε πει ο (πράσινων αισθημάτων)Καραμανλής στου Μπαιρακτάρη?"Νταβατζήδες"?Πως εξηγείται τότε οτι με κρατικά χρήματα σπάει ο Εθνικός Νταβατζής την κεντρική διαχείρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων,την τελευταία ίσως ελπίδα να ανέβει το συνολικό επίπεδο του ελλην.ποδοσφαίρου με την ενίσχυση των ασθενέστερων στα πρότυπα πχ.του ΝΒΑ?Μην ξεχνάμε οτι με αυτό το όραμα ο εκ των πρωτεργατών της Σούπερ Ληγκ και ρομαντικά σκεπτόμενος Τζίγγερ συνηγόρησε πριν 3 χρόνια στην παραμονή του συστήματος Γκαγκάτση στην ΕΠΟ ώστε να συμετέχει στο εγχείρημα και ο Ολυμπιακός.Στην πορεία αυτό του κόστισε (μεταξύ άλλων) 2 πρωταθλήματα
και τώρα η χαιδεμένη ομάδα του αστείου αυτού κράτους τορπιλίζει τη συμφωνία,βασιζόμενη σε λεφτά που άθελά μας όλοι πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ,και η διάθεση των οποίων δεν υπόκειται σε καμία λογική επιχειρηματικού ανταγωνισμού.Πως κατέληξε τόσο γρήγορα να προσκυνά εκεί που έφτυνε?

ΥΓ.Για το σημερινό ματς θα πω μόνο οτι πρέπει να είναι απ τις σπάνιες φορές στα ποδοσφαιρικά χρονικά που ενας προπονητής έχοντας στον πάγκο παίκτες σαν το Νίνη,Κλέιτον,Ρουκάβινα,Καραγκούνη και ενώ η αμυντική ραχοκοκαλιά του αντιπάλου σταδιακά αποδεκατίζεται,ουσιαστικά δεν ρισκάρει για να πάρει το παιχνίδι,αλλά κάνει τις συγκεκριμένες αλλαγές στα συγκεκριμένα χρονικά σημεία.Κατά τ'αλλα η περσινή ουσιαστκά ομάδα(συν τον Γκάμπριελ) αυτό που μπορούσε να κάνει το έκανε...Δεν έχω παράπονο απ τους περισσότερους παίκτες.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2008

Ειλικρινείς απορίες...

Εντάξει,δεν είναι ιπποτικό να πυροβολείς μετά από ήττες.
Αλλά επειδή τα έχουμε γράψει και πριν απ'αυτές, πείτε μου κ.Αντωνιου:

Τι σόι νοητικό βραχυκύκλωμα σας έπιασε και αναλώσατε ενα ολοκληρο καλοκαίρι ψάχνοντας για ποιοτικό σεντερ μπακ για να καταλήξουμε με Σαριέγκι,Βύντρα και τον Melissis στα Μελίσσια?

Δηλαδή πόση απόσταση πρέπει να πάρει κανείς απ τα πράγματα για να διαπιστώσει οτι αυτό το line up δεν αρμόζει-όχι στο Νεο πολυμετοχικό ΠΑΟ,αλλά ούτε στην Ξανθούλα?

Γιατί παρά την ουσιαστική απόσυρση Τζίγγερ συνεχίσατε την διαπραγματευτική του πολιτική με αποτέλεσμα να τραβά το σήριαλ με τον Ζιβέ(αν υποτεθεί οτι αυτός ήταν η λύση,πράγμα για το οποίο δεν είμαι καθόλου βέβαιος) 1,5 μήνα για 200 χιλιάρικα?

Πάρτε τώρα 3 μπαλάκια απ το κέντρο της άμυνας σε 3 σέντρες και βγάλτε το κομπιουτεράκι για να μη χάσετε το μέτρημα στη Βρέμη...

Και 2 ερωτησούλες για τον συμπαθή κ.Τεν Κάτε:
1ον πως γίνεται να έρχεται ένας τεχνικός με τις περγαμηνές σας σε μια ομάδα που θέλει να κάνει την αγωνιστική και οικονομική υπέρβαση,δηλ.σε ενα προκλητικό για τον ίδιο πρότζεκτ,και να αφήνει να του κάνει όλες τις μεταγραφές κάποιος ο οποίος μέχρι τον Μάιο έκανε τον τηλεσχολιαστή?Πως γίνεται να μην απαιτήσατε έναν τουλάχιστον σέντερ μπακ 1ης γραμμής για να διαφυλάξετε το όνομά σας?πως εξηγούνται οι δηλώσεις του στυλ "ο Σαριέγκι είναι ο φυσικός ηγέτης της άμυνας"?

και 2ον,τι ακριβώς σκεφτήκατε όταν στο 3-1 πλέον αντί του Ζιλμπέρτο βάλατε μέσα τον Τζιόλη?ότι θα βοηθούσε να γυρίσετε το παιχνίδι ή μήπως μην φάτε και τέταρτο τεμάχιο?

Με τις υγείες μας κυριοι...

ΥΓ. Συγχαρητήρια στην Ανόρθωση και τον Κετσπάγια.
Ειλικρινά!
Κι ας μην απελπιζόμαστε:κι ο Αντωνίου άμα μεγαλώσει μπορεί να του μοιάσει...